ANNONS

Anhörig till polis kidnappades

Polis.
En stor polisinsats har under dagen genomförts i Botkyrka.
Under tisdagen utsattes en anhörig till en polis för människorov. Polisen beslutade under dagen om en så kallad "särskild händelse" och omfördelade resurser i jakten på gärningsmän. Än är ingen gripen för brottet, som Lars Byström vid Stockholmspolisen kallar "ett angrepp mot rättssamhället".
ANNONS

Den stora polinsats som synts i Botkyrka under tisdagen handlade om att en anhörig till en polis blivit utsatt för ett misstänkt människorov. Personen kunde själv larma polis under sen förmiddag efter att ha kommit undan kidnappningsförsöket.

Beslut om ”särskild händelse”

Under tisdagseftermiddagen arbetade polisen intensivt med att försöka hitta gärningsmännen, men har inte gripit någon och har ännu ingen som är skäligen misstänkt. Händelsen föranledde en så kallad ”särskild händelse” – vilket innebär att polisen går in i akutläge, något som annars normalt sker vid terrorattacker, bombhot eller våldsamma upplopp.

En förundersökning har inletts om försök till människorov, och uppgifter till Aftonbladet gör gällande att kidnappningen har haft koppling till ett pågående rättsfall i en domstol, något Lars Byström vid polisen inte vill bekräfta.

– Det är ingenting vi talat om utan vi får se vad det kan tänkas finnas för motiv, säger Lars Byström.

Ingen fysiskt skadad

Den drabbade personen ska inte vara allvarligt fysiskt skadad utan har kunnat prata med polisen.

– Men det är naturligtvis psykiskt väldigt jobbigt, säger Lars Byström.

Det är extremt ovanligt att anhöriga till poliser utsätts för brott av denna typ.

– Jag har pratat med en hel del kollegor och har själv några år i tjänst, men jag kan inte dra mig till minnes att man så här handgripligt riktat sig mot en anhörig till kollega. Sen att man som polis kan få motta hot av varierande grad är i sig förjävligt, men jag har inte varit med om att någon anhörig utsatts, säger Lars Byström.

ANNONS

”Ett angrepp mot rättssamhället”

Polisen ser väldigt allvarligt på det inträffade, och Lars Byström kallar det för ett ”angrepp mot rättssamhället”. Nu pågår informationsinsamling hos polisen, och som vanligt gäller för allmänheten att om man sett eller hört något kan man höra av sig till polisen på 114 14.

– Har man gjort iakttagelser som man tycker kan vara intressanta, bör man höra av sig för oss, så får vi bedöma om det kan vara intressant eller inte, säger Lars Byström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.