ANNONS

Äldre anhöriga drabbas hårt av indragen hållplats

Undersköterskor på Bromma sjukhus oroas efter beslutet att dra in hållplatsen.
Undersköterskor på Bromma sjukhus oroas efter beslutet att dra in hållplatsen.
Beslutet att dra in busshållplatsen utanför Bromma sjukhus tvingar äldre anhöriga att promenera en kilometer längre för att besöka nära och kära som vårdas på sjukhuset.
– Jag och många kollegor känner en oro för dem, säger Taunia Schwark, undersköterska på Bromma sjukhus.
ANNONS

Den nya busshållplatsen utanför Bromma sjukhus dras in helt för buss 115 från och med 9 december. Anledningen: hållplatsen anses inte vara ”bussvänlig”.

Beslutet har väckt kritik. På Mitt i Brommas Facebook-sida kommenterar en läsare: ”Som ett dåligt skämt. Hur kan sådant ens kunna hända?”.

En annan skriver: ”Vi måste protestera mot detta…Ska man behöva gå typ 10-15 min för att komma dit. Många äldre klarar inte det.”

Slår hårt mot äldre anhöriga

Taunia Schwark är undersköterska på Bromma sjukhus geriatriska avdelning 12, där människor över 65 år vårdas. Enligt Taunia drabbas patienternas anhöriga hårt av att busshållplatsen på Follingbogatan dras in.

– Vi vårdar oftast människor i 70- till 80-årsåldern. De har barn i 50-60-årsåldern eller anhöriga från 80 till 90 år. Jag och många kollegor känner en oro för dem, säger Taunia Schwark.

För de anhöriga som reser kollektivt till Bromma sjukhus gäller hädanefter busshållplatsen Söderberga allé på Råckstavägen. Det innebär en 550 meter längre promenad till sjukhuset – alltså över en kilometer fram och tillbaka.

– Besökstiderna för anhöriga är efter klockan 13.00 och vid den här tiden på året är det mörkt vid 15-tiden. Sträckan har dålig belysning och det finns risk för halka. De anhöriga ska gå hela vägen och de har oftast rullator. För Agda, 95 år, som prompt ska hälsa på gubben är det ju livsfarligt. Förut när hållplatsen låg precis utanför sjukhuset hade vi koll. Men nu lämnas de helt vind för våg, säger Taunia Schwark.

ANNONS

Vill att något görs

Taunia menar att beslutet om att dra in hållplatsen måste omvärderas snarast. Om det inte är möjligt att se till att bussen kan gå hela vägen till sjukhuset vill Taunia att sträckan från hållplatsen Söderberga allé till sjukhuset åtminstone ska få förbättrad belysning och vinterunderhåll.

– Vi lyfte det till ledningen som svarade att de har haft en dialog. Men vi har inte fått något riktigt svar och det här börjar gälla 9 december – det är riktigt snart.

Mitt i Bromma har även sökt sjukhusets ledning för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.