ANNONS

Anhöriga slår larm om matsnusk på Attendos äldreboende

Till vänster: Sjömansbiff, Till höger: Fläskgryta med blomkål och potatis.
Till vänster: Sjömansbiff, Till höger: Fläskgryta med blomkål och potatis.
Det var i våras som företaget Attendo tog över driften av Hagtorps äldreboende i Kungsängen. Anhöriga larmar nu om situationen på boendet. Maten som serveras har lett till att boende blivit magsjuka flera gånger, enligt anhöriga. Attendos presschef Makan Afshinnejad säger att han själv inte hade ätit maten.
ANNONS

Irina Karppinen är en av flera anhöriga som nu känner stor oro inför den negativa utveckling man sett på boendet bara under sommaren – i synnerhet vad det gäller maten hennes pappa och övriga boende serveras.

Det är inte bara Irinas pappa som drabbats av diarré, magknip och illamående, berättar hon.

En dag serverades Irinas pappa fläskpannkaka som inte var färdiggräddad. Den innehöll även stora bitar av äggskal (högra bilden). Den ska ha innehållit så mycket fett och ägg att den hade skurit sig.

En dag serverades Irinas pappa fläskpannkaka som inte var färdiggräddad. Den innehöll även stora bitar av äggskal (högra bilden). Den ska ha innehållit så mycket fett och ägg att den hade skurit sig. Foto: Läsarbild

– Övriga boende har också blivit dåliga i samband med maten, de är flera som har berättat de då jag varit och hälsat på pappa, säger Irina.

Maten ska vara aptitlig, även för ögat

Attendos presschef Makan Afshinnejad

Kommunens livsmedelsinspektörer gjorde ett oanmält besök på Hagtorp den 4 september. Flera allvarliga avvikelser konstaterades.

”Korvgryta som serveras varannan vecka. Den har skurit sig på bilden på grund av för mycket fett”

Mitt i har låtit Irina själv beskriva vad för mat hennes pappa serveras: ”Korvgryta som serveras varannan vecka. Den har skurit sig på bilden på grund av för mycket fett”. Foto: Läsarbild

ANNONS

”Hur god eller hur äcklig får maten vara? Vi tittar på säkerhet”

En av livsmedelsinspektörerna som var med vid besöket är Kari Kaukola. Han känner till bilderna som finns med i den här artikeln och förklarar att det är kollegor till honom som arbetar med kvalitetsutveckling inom kommunen, som för en dialog med anhöriga kring den delen.

– Vi har gjort en vanlig livsmedelskontroll vid sidan av detta, och vi har då sett avvikelser ur livsmedelslagstiftningens synvinkel. Och vad jag förstår så har anhöriga skickat bilder på mat som de inte tycker är aptitlig, säger Kari och fortsätter:

– Det är mer en fråga om upphandling, hur god eller hur äcklig får maten vara? Vi tittar på säkerhet.

” Sjömansbiff. Allting var svart och med en konstig bismak. Många valde att inte äta. Ledde till magont och illamående.”

Irina: ”Sjömansbiff. Allting var svart och med en konstig bismak. Många valde att inte äta. Ledde till magont och illamående.” Foto: Läsarbild

Den allvarligaste avvikelsen Kari och hans kollega noterade gällde hur boendet arbetade med nedkylning av maten. Kari berättar att de tidigare under veckan gjorde ett snabbt återbesök för att kontrollera att ingen nedkylning av mat pågick, vilket det inte gjorde.

Så arbetar man framåt

Den överenskommelse man nu har med Hagtorp är att de måste kontakta kommunen om det vill börja kyla ner maten igen och även presentera rutiner för hur det ska ske.

– De har gjort en fadäs kan man säga, de har helt enkelt missat en stor risk i sin verksamhet, och de har haft turen med sig att det isåfall inte har blivit några förgiftningar.

”Fläskgryta med blomkål och potatis. Ingen synlig blomkål i såsen. Väldigt mycket fett. Såsen hade skurit sig.”

”Fläskgryta med blomkål och potatis. Ingen synlig blomkål i såsen. Väldigt mycket fett. Såsen hade skurit sig”, menar Irina. Foto: Läsarbild

Men folk har blivit sjuka?

– Ja, men inte så att det har rapporterats till oss. Vi vet inte på vilket sätt de boende blivit sjuka, och vi har själva inte fått in några anmälningar. Vi såg att det fanns en risk med nedkylningen, och om det har med sjukdomsfallen att göra, ja, då har vi stoppat risken i varje fall, säger Kari.

Irina tar med egen mat tillsvidare

Irina och hennes systrar har kommit överens om att de ska hjälpas åt att ta med mat till sin pappa då de besöker honom på Hagtorp.

– Vi vill undvika att pappa blir mer dålig, så länge vi inte känner oss trygga med matrutinerna på boendet så kommer vi att ta med egen mat till honom, säger Irina.

Attendo kommenterar maten

Hos Attendo är Makan Afshinnejad presschef och det är han som Mitt i blir hänvisade till för att få en kommentar om situationen på Hagstorp. Makan berättar att en åtgärd som tagits till följd av livsmedelsinspektörernas rapport är att man genast slutade att kyla ner mat i boendets kök.

– När det gäller bilderna så har vi tagit del av dem, och jag blir oerhört ledsen av att se de här bilderna. Det vi har gjort är att förra veckan satt vår verksamhetschef tillsammans med kommunens kvalitetschef och kvalitetssamordnare för att diskutera det här. De hade även ett möte med anhörig kring bland annat bilderna, säger Makan och fortsätter:

– Vår verksamhetschef har också tagit kontakt med köket för att förhindra att det ska se ut såhär, maten ska vara aptitlig, även för ögat.

Skulle du äta det som syns på bilderna själv?

– Nej, det hade jag inte gjort, vi är självkritiska på den punkten. Det ska inte se ut så här, och vi är precis lika ledsna som den anhörige.