ANNONS

Anhörigvårdare besviken på hjälp

Britt Södergren, 73 år, är kritisk till avsaknad av korttidsplatser som avlastar anhöriga i Danderyd och till vårdens kvalitet.
Britt Södergren, 73 år, är kritisk till avsaknad av korttidsplatser som avlastar anhöriga i Danderyd och till vårdens kvalitet.
Britts make fick en stroke. Därefter vårdade hon honom mesta tiden själv i sju år. Under samma tid skickade hemtjänsten 200 olika personer till familjens hem.
ANNONS

På vardagsrumsbordet står ett bröllopsfotografi från 1976 då sekreteraren Britt Södergren gifte sig med ingenjören Lars-­Erik Södergren. Bredvid står en förstorad bröllopsbild av maken som gick bort i våras, 95 år gammal.

– Han var vital i huvudet in i det sista, säger Britt Södergren, 73.

Lars-Erik fick en stroke när han var 88 år. Stroken gjorde honom halvsidigt förlamad och efter tre månader på sjukhus fick han åka hem till lägenheten på Kevingeringen. Britt som varit engagerad inom Röda korset hade både kunskap och intresse för sjukvård. Och hon ville förstås att maken skulle ha det så bra som möjligt och att hon själv skulle orka.

Men det var många besvikelser som väntade. De korttidsboenden som erbjöds i andra kommuner och på ett privat boende i Danderyd hade många brister. Det handlade bland annat om brist på rehabilitering, brist på stimulerande sällskap, sjöblöta blöjor, liggsår efter det att Lars-Erik varit på ett korttidsboende och dåligt bemötande. Listan kan göras lång.

– Han mådde ofta sämre när han kom hem från korttidshemmet än innan han åkte dit så det var inte roligt att lämna bort honom, säger Britt.

Eftersom vården inte fungerade bra skötte Britt maken mesta tiden själv under de sju åren, förutom tio dagars semester och hjälp av hemtjänsten som kom sex gånger per dag. Sammanlagt kom fler än 200 personer från hemtjänsten under sju år.

Hon var ensam om skötseln 18 timmar om dygnet. På natten kunde maken behöva hjälp 15–20 gånger.

– Jag fick inte sova ostört en enda natt.

Britt menar att Danderyds kommun behöver ha egna korttidsboenden för sina invånare.

ANNONS

– Det är märkligt att Danderyd som ska vara en rik kommun inte gör något vettigt för sina egna äldre utan sänder dem till korttidsboenden i andra kommuner. Danderyd borde prioritera sina egna invånare.

Enligt kommunen erbjuds korttidsboende om kundens behov inte kan tillgodoses hemma. Korttidsboendet ger omvårdnad och service dygnet runt och kan även erbjudas för avlastning av anhörigvårdare.

Britt fick vara påstridig för att få fler än fyra timmars avlastning per vecka.

– Jag behövde avlastning för att få tid för mitt eget liv, säger hon.

Det är märkligt att Danderyd som ska vara en rik kommun inte gör något vettigt för sina egna äldre.

Fakta

Så många korttidsplatser finns

På Hallen i Solna och Årstaberg i Årsta finns 6 platser för kroppsligt sjuka.

Tar dessa platser slut kan kommunen köpa tillfälliga platser på Hallen, Årstaberg, Omvårdnadshuset på Danderyds sjukhus och Furuhöjden i Täby.

Danderyd har också 3 platser på Ekehöjden i Skärholmen. Kommunen kan köpa tillfälliga platser på Byholmen i Vårberg och Söndagsgården i Farsta.

Källa: Danderyds kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.