ANNONS

Anhörigvårdare kan bli av med jobbet

Kraven för personer som är anställda för att vårda en anhörig skärps. Nu måste ett hundratal Sollentunabor utbilda sig för att inte förlora sitt arbete.
ANNONS

Göran Hagström är en av ett hundratal Sollentunabor som har en så kallad anhöriganställning. Det betyder att det är han som står för omvårdnaden de 60 timmar i månaden som hans sambo har rätt till enligt kommunens biståndsbeslut.

Men framöver är det hemtjänsten som ska stå för vården av Görans sambo. Till en början, med start den 1 januari nästa år, fasas 50 procent av Görans timmar över, och året därpå tar hemtjänsten över helt och hållet.

– Det fungerar väldigt bra för oss, vi som sköter om våra anhöriga vet precis vad som behövs. Vi är ju de som känner dem allra bäst, ­säger Göran Hagström som är ­kritisk till förändringarna.

Bakgrunden är Sollentuna kommuns beslut att skärpa reglerna för anhöriganställning.

Bland annat krävs det att anhörigvårdarna går en undersköterskeutbildning – vilket är svårt uppfylla för Görans och andra i hans situation.

– Jag är 64 år gammal, det är ingen idé att utbilda mig, säger han.

Syftet med förändringarna är att kommunen vill kunna garantera att alla brukare får en likvärdig vårdinsats – inte bara genom kraven på utbildning, utan också genom den ökade insyn som följer av att hemtjänsten tar över.

Göran Hagström anser att detta är ett fall av onödig byråkrati – som dessutom kostar kommunen mer pengar eftersom taxan är omkring 25 procent högre för hemtjänstpersonal än anhörigvårdare.

Anna-Lena Johansson (FP), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna, menar dock att merkostnaden är värd att ta i det här fallet.

ANNONS

– Det handlar om att alla ska få lika god vård.

Inom hemtjänsten är målet att 75 procent ska ha undersköterskeutbildning, varför är kraven på anhöriganställda hårdare?

– Det är de egentligen inte. På sikt ska även hemtjänsten uppnå 100-procentsmålet för den ordinarie personalen, säger Anna-Lena Johansson och tillägger att det fortfarande finns möjlighet att göra enskilda undantag från utbildningskravet för anhöriganställda.

– Alla bedöms individuellt. Om det till exempel handlar om en yngre person kanske det faller sig naturligt att en familjemedlem eller släkting är den som är mest lämpad, trots att denne saknar den formella utbildningen.

Fakta

Så säger de nya reglerna

Från den 1 april krävs undersköterskeutbildning eller motsvarande vid nyanställning.

Även då detta uppfylls ska hemtjänsten stå för 20 procent av timmarna.

Saknar en anställd utbildning ska hemtjänsten stå för hälften av timmarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.