ANNONS

Anja Eklund är en av landets bästa lärare

En resa till Galapagos och pris av kungen. Tyresöläraren Anja Eklund belönas av Vetenskapsakademien efter 44 år.

– Det är rätt häftigt, säger hon.
ANNONS

Klassrummet är helt svart. Det enda ljuset kommer från en upplyst stjärnhimmel på en vägg i salen. Eleverna får titta på stjärnhimlen medan Eva Dahlgrens ”Vem tänder stjärnorna” spelas.

Så där kan en lektion om rymden börja. I alla fall om läraren heter Anja Eklund

– Det handlar om att väcka elevernas intresse och nyfikenhet. Att ha något spännande att berätta. Då kommer kunskapen av bara farten, säger Anja Eklund.

Hon är idrottsläraren som blev biologilärare, men har också läst teknik och undervisat i bild. Hon har arbetat som lärare sedan 1970, hela tiden i Tyresö. Först på Forellskolan och de senaste åren på Strandskolan.

Anja Eklund är en av fem ­lärare som tilldelats Kungliga vetenskapsakademiens pris för sitt inspirerande arbete i naturvetenskapliga ämnen. Den 31 mars får hon ta emot priset av kungen och dagen därpå ska hon hålla en föreläsning om sin undervisning.

Det är rektorn och kollegorna som nominerat henne, bland annat för hennes stora kreativitet och att hon alltid håller – och kräver – högsta kvalitet.

– De känns rätt häftigt efter att ha arbetat i 44 år. De har bitvis varit i motvind, men jag har alltid trott på det här, säger hon,

Anja Eklund har aldrig använt sig av läroböcker.

– Om vi till exempel läser om rymden får barnen välja utifrån sin nivå, allt från Stephen Hawking till en sagobok om rymden.

ANNONS

Hon integrerar de olika ämnena och när eleverna börjar i årskurs sex får de en svart anteckningsbok. Den fyller de sedan själva med anteckningar, teckningar, bilder och klipp. När de går ut nian är den fylld med naturvetenskapligt material.

– Jag jobbar alltid från aktuella händelser eller den senaste forskningen. Målet är inte alla ska bli forskare, men att man ska kunna läsa en artikel om exempelvis genmodifierad majs och förstå vad det är.

För Anjas del är skoltiden nu över. Hon är 67 år och till sommaren går hon i pension. De 50 000 kronor hon får från Kungliga vetenskapsakademien tänker hon använda till en efterlängtad resa till Galapagos­öarna.

Angående dagens skol­kris har Anja ett enkelt råd:

– Låt lärarna vara pedagoger så löser sig resten. Lite på att de kan sitt jobb och låt dem undervisa.

Fakta

Fem lärare belönas

Ingvar Lindqvistprisen 2014 delas ut till fem lärare som belönas för sitt inspirerande arbete i matematik, fysik, biologi och NO.

Lärarna belönas med 50 000 kronor var.

Dessutom får skolan 20 000 kronor till natur­vetenskaplig litteratur. Källa: www.kva.se

ANNONS