Änkan nekas besöka släkten

Abdirahim Hassan och Ayan Abdi hade varit gifta ett år när Abdirahim mördades under en resa i Somalia. Han bodde i Husby, hon stannade i Mogadishu och vill nu besöka makens släkt i Sverige.
Abdirahim Hassan och Ayan Abdi hade varit gifta ett år när Abdirahim mördades under en resa i Somalia. Han bodde i Husby, hon stannade i Mogadishu och vill nu besöka makens släkt i Sverige.
Ilyas Hassan
Ilyas Hassan, lillebror till Abdirahim Hassan, kämpar för att hans svägerska ska få besöka Sverige.
Ayan Abdi var gift med vänsterpolitikern Abdirahim Hassan, från Husby, som sköts till döds i ­Mogadishu för snart tre månader sedan.

Nu vill änkan besöka Sverige för att sörja med familjen, men får inte komma hit för Migrationsverket.

”För mig har de senaste månaderna varit väldigt påfrestande och jobbiga. Jag och min man var lyckliga och såg fram emot att tillbringa våra liv tillsammans”, skriver Ayan Abdi i ett brev till Lokaltidningen Mitt i.

Hon hann bara vara gift med Abdirahim Hassan i drygt ett år. Abdirahim dödades 21 augusti i Mogadishu i ett bakhåll, under en resa i landet tillsammans med bland annat Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, som skottskadades.

Som en del av sorgearbetet vill nu Ayan Abdi, som är bosatt i Mogadishu, besöka sin mans släkt och vänner i Sverige. Därför har hon ansökt om besöksvisum, men har fått avslag två gånger.

”Det är viktigt för mig att vara nära de som betydde mest för honom. Tre månader i Sverige tillsammans med min mans familj kommer att ge oss alla den styrka vi behöver” skriver Ayan Abdi i brevet.

Migrationsverket har i beslutet förklarat att man inte godtar somaliska pass, eftersom Sverige inte betraktar Somalia som en egen stat, men vid starka humanitära skäl kan utfärda ett provisoriskt pass.

Både Jonas Sjöstedt, parti­ledare för Vänsterpartiet, och Ann-Margarethe Livh vädjar i brev till Migrationsverket om att Ayan Abdi ska tillåtas ett besök i Sverige.

”Vi menar att de humanitära skälen i detta ärende är av sådan styrka att visum borde kunna beviljas trots den generellt mycket restriktiva praxis som gäller för utfärdande av besöksvisum för somaliska medborgare” skriver Jonas Sjöstedt i brevet.

Det är något som Migrationsverket än så länge inte hörsammat. Nu är det upp till Migrationsdomstolen att ta beslut i ärendet.

Hemma i Husby kämpar Ilyas Hassan, Abdirahim Hassans lillebror, för att svägerskan ska få komma på besök. Han tycker situationen är bedrövligt och har svårt att förstå beslutet från Migrationsverket.

– Jag känner till att en del personers familjer har fått visum för att komma på en examensfest. Hur kan det komma sig att det är ett giltigt skäl, när inte min svägerskas skäl anses tillräckligt? säger Ilyas Hassan.

Han tänker fortsätta kämpa.

– Ända sedan min bror sköts har jag funderat på vad jag kan göra. Jag kan inte få tillbaka min bror men jag kan i alla fall försöka hjälpa min svägerska, säger Ilyas Hassan.