Anklagad för övergrepp

Annas nätdejt ville ”sätta dit” Anna och påstod i en anmälan till polisen att hon hade förgripit sig på sin egen son. Men medan Anna satt i häktet tog han tillbaka alltsammans.
Annas nätdejt ville ”sätta dit” Anna och påstod i en anmälan till polisen att hon hade förgripit sig på sin egen son. Men medan Anna satt i häktet tog han tillbaka alltsammans.
När Anna träffade Solnabon Peter sa det klick direkt.

Men romansen slutade i en mardröm – Peter anmälde henne för att ha utnyttjat sin son sexuellt. Nu har han dömts för falsk angivelse.

När Anna träffade Peter på en dejtingsida på internet förra sommaren trodde hon att han var hennes livs kärlek.

– Han var otroligt hängiven och kärleksfull, berättar hon.

Men snart märkte Anna en annan sida av Peter – han var svartsjuk och kunde blossa upp utan anledning.

En kväll i november var hon ute med några kollegor. De åt och drack och hamnade så småningom hos en gammal bekant där de lyssnade på musik – tills Peter ringde. Han krävde att få komma och hämta henne.

– Han sa inte så mycket i bilen. Men när vi kom hem sa han åt mig att klä av mig. Han kontrollerade mina kläder, speciellt trosorna.

Morgonen därpå sa Peter att han skulle gå till polisen och anmäla Anna för att ha utnyttjat sin sexåriga son sexuellt.

– Han sa att ”ingen kommer att tro dig vad du än säger, du är bara en hysterisk liten tjej och jag har jobbat inom kyrkan”.

Samma kväll fick hon besök av två poliser.

– De kollade igenom lägenheten. Samtidigt fick jag veta att socialtjänsten hade kopplats in och att jag stod under utredning och inte fick träffa min son, säger Anna, som dagen efter besökte polisen på Kungsholmen där hon bor för att upprätta en motanmälan.

Men väl på polisstationen blev Anna själv anhållen och förd till Kronobergshäktet. Där blev hon kroppsvisiterad och inlåst – i sex timmar. Hon beskriver de där timmarna som fruktansvärda. Hon visste inte hur länge hon skulle vara inlåst eller när hon skulle få se sitt barn igen.

– Jag tänkte ”stannar jag här är mitt liv slut”. Men när en häktesvakt öppnade dörren och frågade om jag ville träffa min son förstod jag att det var över.

Under tiden som Anna suttit inlåst hade Peter tagit tillbaka sin anmälan. I förhör har han berättat att han ”vaknat upp som ur en dimma” och ville ställa allt till rätta. Anledning till att han hade anmält Anna var att han ville hämnas.

– När jag kom ut stod min pappa och min son där och väntade. Då släppte allt, säger Anna.

Den 14 maj föll tingsrätten dom mot Peter. Sex månaders fängelse för falsk angivelse.

När det gäller misstankar om brott mot barn måste polisen agera snabbt.

– Det är för djävligt att folk kastar skit, men när det kommer till brott mot kvinnor och barn går det ofta med blixtens hastighet. Det är ovanligt att folk ljuger på det här sättet, men det händer, säger Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen.

Räcker det med att någon kommer in och hävdar något för att polisen ska agera så kraftigt?

– Kommer det in någon och berättar att ett brott har skett mot ett barn, och lämnar uppgifter som verkar trovärdiga, då görs en bedömning utifrån det. Vi måste agera på den typen av uppgifter, säger Stefan Holmén och berättar att en anhållan är ett första steg i en utredning.

– En person blir anhållen för att vi ska skapa en utredningsmöjlighet och ta reda på fakta. Många gånger blir man anhållen till följd av en polisanmälan, det är åklagaren som tar beslutet.

Efter max fyra dygn är det en åklagare som fattar beslut om misstankarna är tillräckligt starka för att häktning ska bli aktuellt.

Både Anna och Peter heter egentligen något annat.

Jag fick veta att jag stod under utredning och inte fick träffa min son.anna

Fakta

39 fall i fjol

Antal anmälningar gällande falsk angivelse i Solna:

* Den som döms kan få böter eller fängelse upp till två år.

Källa: Brottsförebyggande rådet