ANNONS

Anklagad kulturprofil kan mista stora bidrag

Metoo-kampanjen har fått många att reagera.
#Metoo-rörelsen har fått kultur-Sverige i gungning. Här ett möte på Sergels torg.
Den kulturprofil som anklagas för grova sexuella övergrepp får cirka 400 000 kronor i stöd till sin kulturscen varje år, av Stockholms stad. Frågan är om det blir något bidrag 2018.
– Vi har fått in en ansökan för nästa år och lägger nu ner mycket arbete på att få uppgifterna bekräftade, säger Anne Lund, chef vid enheten för kulturstöd.
ANNONS

I en artikel i Dagens Nyheter berättar 18 kvinnor om de sexuella trakasserier de utsatts för av mannen, som har en central position i svenskt kulturliv. Det handlar om allt från frenetiskt tafsande till våldtäkter, och ska ha pågått i decennier. Övergreppen sägs bland annat ha skett på den kulturscen mannen driver i centrala Stockholm, en scen som blivit känd som en språngbräda in i kulturvärldens fina salonger.

Mannen har kopplingar till Svenska Akademien som också är en av kulturscenens finansiärer. Men det är det sannolikt slut med nu. Ständiga sekreteraren Sara Danius deklarerade i en artikel i DN i dag att hon vill strypa det ekonomiska bidraget till kulturföreningen som driver scenen. Beslut i frågan fattas troligen vid Akademiens möte i morgon, torsdag.

390 000 kr i år

Även Stockholms stad ger stora bidrag till kulturföreningen varje år. 2017 har totalt 390 000 kronor delats ut, i två omgångar.

– Det är ungefär den nivå bidraget har legat på genom åren. För 2018 har vi inte fattat något beslut än, säger Anne Lund, chef för kulturförvaltningens enhet för kulturstöd.

Hon berättar att uppgifterna om kulturprofilens många övergrepp skakat om förvaltningens medarbetare och att det är information som kan påverka beslut om kommande bidrag.

– Vi har fått in en ansökan för nästa år från föreningen och håller på att bereda den. Vi lägger nu ner mycket arbete på att få en samlad bild av verksamheten, säger Anne Lund.

Kulturnämnden har sitt nästa möte den 12 december. Då presenterar kulturförvaltningen sitt förslag till beslut om hur pengar ska fördelas mellan föreningar som ansökt om bidrag, och meddelar nämnden vilka som fått avslag.

ANNONS

Då ska kulturförvaltningen också presentera början till ett handlingsprogram angående sexuella trakasserier.

– Vid sitt förra möte, den 14 november, gav kulturnämnden oss i uppdrag att se över de bedömningskriterier vi har när vi ger bidrag, och hur vi följder upp dem. Det är en direkt följd av #MeToo-kampanjen. Det är också ett första steg till en handlingsplan. Vi måste se över hur vi kan skapa en medvetenhet inom det fria kulturlivet om det ansvar man har för anställda och ideellt arbetande också inom den sektorn. Vi vill ha en dialog om det, säger Anne Lund.

Pengar från landstinget

Också landstinget ger bidrag till den kulturscen kulturprofilen driver, 60 000–80 000 kronor per år. Något beslut om hur det blir i framtiden finns ännu inte, men ämnet är uppe.

– Just nu bereder vi ansökningar om verksamhetsstöd för 2018 till 119 sökande, och kulturscenen i fråga är en av dem. Vi har den nya informationen med oss i den samlade bedömningen som utgår från konstnärlig kvalitet och regional angelägenhet, säger Catharina Fogelström, chef för enheten för kultur- och föreningsstöd vid landstingets kulturförvaltning.

Kulturscenen har också fått så kallat projektstöd, senast för 2016/2017. Någon ny sådan ansökan har dock inte kommit in till landstinget.

Också landstingets kulturförvaltning ser över sina rutiner på grund av #MeToo-kampanjen, berättar hon.

– Vi tittar på om vi ytterligare kan tydliggöra våra kriterier för att man ska få stöd, när det gäller krav på jämlikhet och demokratiska värderingar, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.