ANNONS

Anklagad kulturprofil blir av med bidrag

Kulturprofilen anklagas för att under många år ha begått övergrepp mot kvinnor.
Kulturprofilen anklagas för att under många år ha begått övergrepp mot kvinnor.
Landstingets kulturnämnd avslår troligen den så kallade Kulturprofilens ansökan om bidrag inför 2018.
Han har ansökt om 180 000 kronor till sin kulturscen i City.
ANNONS

Mannen har i många år fått stora bidrag från både Stockholms läns landsting och staden, via den förening som driver den aktuella kulturscenen. Men efter anklagelserna om grova sexuella övergrepp under decennier är verksamheten i gungning.

Svenska Akademien beslöt redan förra veckan att strypa alla ekonomiska bidrag. Nu ser det ut som om också landstinget stänger plånboken.<

I dag offentliggjorde landstingets kulturförvaltning sitt förslag till beslut om verksamhetsstöd till mängder av kulturella verksamheter. Kulturprofilen har ansökt om 180 000 kronor till sin förening. Förvaltningen föreslår att kulturnämnden ger avslag, vid sitt möte den 13 december.

– Vi fattar våra våra beslut utifrån kriterier om konstnärlig kvalitet och regional betydelse. Men naturligtvis har saker som kommit till vår kännedom på senare tid spelat in i bedömningen, säger Catharina Fogelström, chef för enheten för kultur- och föreningsstöd.

Förvaltningens korta, skriftliga motiveringen till nämnden lyder: ”Avslås då ansökan inte kan prioriteras inom befintlig budget”.

Verksamhetsstödet är en ny stödform, och det var därmed första gången Kulturprofilen ansökte om det. Tidigare har han bland annat sökt och fått projektstöd, av landstingets kulturnämnd. Det har rört sig om summor på 60 000–80 000 kronor per år.

Stockholms stad har gett betydligt mer, nära 400 000 kronor per år. Staden har ännu inte fattat beslut om det blir något fortsatt bidrag till Kulturprofilens verksamhet eller inte.

ANNONS
ANNONS