ANNONS

Anklagade kommunalrådet Fredrik Olsson avgår

Fredrik Olsson lämnar alla uppdrag i Botkyrka.
Fredrik Olsson lämnar alla uppdrag i Botkyrka.
Fredrik Olsson.
Fredrik Olsson.
Fredrik Olsson Miljöpartiet
Fredrik Olsson.
Kommunalrådet Fredrik Olsson (MP) förfalskade fyra partimedlemmars namnteckningar och har sedan dess haft timeout.
Nu avgår han. Enligt Fredrik Olsson var beslutet hans eget.
– Jag upplever ett oförändrat stöd men det är ju min upplevelse och det är oavsett bra att jag kliver undan så andra kan kliva fram, skriver han till Lokaltidningen Mitt i.
ANNONS

Miljöpartiets Fredrik Olsson har meddelat att han avsäger sig alla politiska uppdrag för Botkyrka kommun. På kommunfullmäktige i torsdags offentliggjorde Fredrik Olsson sin avgång formellt, vilket Botkyrka Direkt var först med att berätta om. Enligt ett mejl som Lokaltidningen Mitt i tagit del av meddelade Fredrik Olsson sin avgång till kommunkansliet på måndagen, några dagar innan.

”Jag vill avsäga mig uppdraget som kommunalråd och alla politiska uppdrag för Botkyrka kommun” skriver Olsson i mejlet.

Förfalskade namnteckningar efter årsmöte

Här bad han också om några dagars tid, för att hinna informera berörda.

Fredrik Olsson tog timeout i höstas efter att DN avslöjat att han förfalskat fyra partimedlemmars namnteckningar på ett protokollsutdrag efter partiets årsmöte samt att en polisutredning mot honom var igång. Sedan dess har han varit sjukskriven och tjänstledig.

I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skriver han att beslutet om avgången är hans eget. Och att han känner ett starkt stöd från Miljöpartiets medlemmar, tjänstemän och politiker i andra partier.

”Arbetet för ett hållbart samhälle är för mig luststyrt och när arbetet känns mer som plikt än lust är det dags att gå vidare.”

ANNONS

”Partiet i en svår sits”

Miljöpartisten Elisabeth Nobuoka Nordin som polisanmälde Olsson sade dock till Lokaltidningen Mitt i den 12 oktober att Olsson skulle vara en belastning för partiet om han var kvar.

”Han sätter partiet i en svår sits. Oppositionen kommer att kunna smula sönder allt han kommer med.”, sade hon till Lokaltidningen Mitt i höstas.

Olsson: ”Oavsett bra”

Olssons besked kom med cirka ett halvår kvar till valet.

Även om du själv hade velat och känner stöd, hade du fått stanna kvar?

”Jag upplever ett oförändrat stöd men det är ju min upplevelse och det är oavsett bra att jag kliver undan så andra kan kliva fram” svarar Fredrik Olsson till Lokaltidningen Mitt i.

Vad han ska göra hädanefter är inte riktigt klart.

”Jag vet att jag kommer jobba för ett samhälle inom ekologins ramar som överlever sig självt. Exakt hur är inte riktigt färdigt ännu.”

Stolt över Botkyrka

Han skriver att han är stolt över vad politiker och anställda i kommunen åstadkommit tillsammans i Botkyrka.

”Botkyrka har idag Sveriges klimatsmartaste fordonsflotta, vi har sänkt utsläppen från våra transporter med 70%, allt vi bygger själva är i trä istället för betong och allt har gröna funktionella tak. Särskilt stolt är jag över tränormen, betongen har idag dubbelt så stor klimatpåverkan som flyget.”, skriver han till Lokaltidningen Mitt i.