Staden anklagar sopentreprenörer för sabotage

Sopkaos Hässelby
Överfulla soptunnor på Aprikosgatan i Hässelby strand tidigare i veckan.
I måndags började den nya upphandlingen för sophämtningen i Stockholm att gälla.
Men redan har problem uppstått och Stockholm vatten och avfall anklagar nu tidigare entreprenörer för sabotage.

Det är i ett pressmeddelande som Stockholm vatten och avfall, Svoa, riktar allvarliga anklagelser mot de företag som tidigare hämtade sopor i staden.

Nycklar ska ha lämnats i oordning, kärl vänts åt fel håll för att försvåra hämtningen och säckar har inte satts på plats som de ska. Dessutom anklagar Svoa entreprenörerna för att ha struntat i att hämta soporna enligt avtal under den sista veckan i september, något som Mitt i också rapporterade om tidigare i veckan.

Går vidare med polisanmälan

Svoa skriver i pressmeddelandet att alla uppdagade sabotage kommer att polisanmälas.

Mitt i har tidigare berättat att Stockholm vatten och avfall kraftsamlat för att undvika ett nytt sopkaos när den nya upphandlingen träder i kraft.

– Vi ska inte ha ett nytt juli, har Katarina Johansson, enhetschef på Svoa, sagt till Mitt i.

Fakta

Sopkaoset utbröt i juli

Den 5 juli gick sophämtarna på RenoNorden ut i strejk som inte stöddes av fackförbundet Transport. Sophämtarna protesterade mot att RenoNorden ville sänka deras löner och öka arbetstiden.

När sophämtarna slutade på RenoNorden drabbades Stockholm av ett sopkaos. Över 1 000 reklamationer gjordes på RenoNordens hämtningar varje dag tiden efter att strejken bröt ut.

Den 1 oktober började den nya upphandlingen att gälla för sophanteringen i Stockholms stad. Det innebär att Suez och Renonorden ansvarar för all hämtningen i Stockholm.