ANNONS

Amnesty anklagar polisen för trakassera tiggare

tiggare tiggeri hemlös
Polisen får hård kritik av Amnesty.
Svensk polis behandling av EU-migranter som tigger bryter mot mänskliga rättigheter.
Det anser Amnesty i en ny rapport.
Enligt den ska polisen i Stockholm bland annat systematiskt ha kört bort tiggare, trots att de inte stört någon.
ANNONS

I Amnestys rapport framgår det att polisen i vissa distrikt i Stockholm systematiskt kört bort personer som tigger, ofta till platser långt utanför Stockholm. Flera tiggare har vittnat om att det sedan tagit timmar för dem att ta sig tillbaka.

Enligt Amnesty är det särskilt allvarligt att ”denna typ av kränkande behandling tycks ha diskriminerande inslag och främst drabba kvinnor i traditionella romska kläder”.

– Man kan tolka lagen offensivt att man inte får ta upp ett visst område. Men nu är vi överens i polisområdet att vi tolkar lagen på det sättet som den ska tolkas – man behöver inget tillstånd för att sitta och tigga, säger Elisabeth Arnestad, biträdande områdeschef vid Citypolisen till SVT Nyheter.

I sin rapport har Amnesty International följt och djupintervjuat 58 utsatta EU-migranter som kommit till Sverige från Rumänien.

De vittnar om mycket svåra förhållanden i Sverige, utan tillgång till vatten eller toaletter, vilket strider mot mänskliga rättigheter.

– Många sover under broar, i bilar när det är minusgrader, i hemgjorda skjul, i tält i skogen. Människor inte har tillgång till rinnande vatten och toaletter och de saknar möjligheter att få vård, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International till SVT.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.