Anklagas för övergrepp – får behålla sitt ämbete

Prästen hade sex med en ungdomsledare och anklagas för olika övergrepp.
Prästen hade sex med en ungdomsledare och anklagas för olika övergrepp.
Prästen hade sex med en 16-årig ungdomsledare och skickade nakenbilder på sig själv till konfirmander. Nu har domkapitlet beslutat att han får behålla sitt ämbete – trots att församlingen vill avskeda honom.

Det var i januari 2009 som prästen, som är i 40-årsåldern, anmäldes till domkapitlet i Stockholms stift för att ha utnyttjat en 16-årig ungdomsledare i hans tidigare församling sexuellt.

Ungdomsledaren beskrev då vad mannens övergrepp bestått i och berättade om hur han också serverat stora mängder alkohol vid många tillfällen.

Enligt uppgifter ska han också ha skickat nakenbilder på sig själv och mejl med grova sexuella anspelningar till olika personer.

Mannen har erkänt att han haft en sexuell relation med flickan, men har hela tiden hävdat att det var ömsesidigt. Domkapitlet utredde ärendet 2009 och kom fram till att mannen fick fortsätta jobba med tre års tillsyn.

I slutet av 2011 kom ytterligare en anmälan till domkapitlet sedan en person hittat ett bokmanus som prästen skrivit hos en bekant. Personen konstaterade att domkapitlet inte hade läst allt material som lämnats in i utredningen och att det i manuset beskrevs kärleksrelationer med flera av flickorna som ingick i församlingens ungdomsgrupp. Prästen namnger en konfirmand som han kallar ”knulldocka” och beskriver sexuella handlingar.

– Bokmanuset diariefördes, men vi läste det inte närmare, säger kyrkoherden i mannens församling.

Församlingen fick senare anledning att granska uppgifterna efter att fler mejl som förtydligade anmälan kommit in.

Kyrkoherden gjorde i mitten av mars en anmälan till polisen som rubricerades som våldtäkt mot barn alternativt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I samma veva tog prästen tjänstledigt på inrådan av kyrkoherden.

Polisen valde dock att inte inleda någon förundersökning.

I förra veckan beslutade domkapitlet återigen att mannen får behålla sitt ämbete. Senare kommer beslut om prästen kan avskedas.

Kyrkoherden ser dock fortfarande allvarligt på händelserna.

– Vi har bett om att få avsluta anställningen och min preliminära bedömning är att det är svårt för honom att kunna arbeta kvar.

Den 16-åriga ungdomsledaren är i dag besviken på beslutet.

– Kyrkan borde dra en gräns tidigare, och kyrkan borde inte tycka att det är okej att han skickar nakenbilder till ungdomsledare.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den anklagade prästen för en kommentar men inte fått svar.