Lugna gatan anklagas för att ha ungdomsvärdar som begår brott

Det stormar runt Lugna gatan efter trafikförvaltningens internrapport.
Det stormar runt Lugna gatan efter trafikförvaltningens internrapport.
Lugna gatan påstås ha kriminellt belastade ungdomsvärdar i verksamheten – och ignorera knarkförsäljning.

I snart 20 år har Lugna gatan, ungdomsvärdar från Fryshuset, patrullerat tunnelbanan för att skapa trygghet. Men nu anklagas organisationen för att låta värdar som är kriminellt belastade arbeta, och för att inte rapportera brottslighet, som narkotikaförsäljning.

Det framgår av en internutredning vid trafikförvaltningen i Region Stockholm, som SVT rapporterat om.

Enligt trafikförvaltningens avtal med Lugna gatan ska värdarna inte ha begått brott inom en treårsperiod från anställningstillfället, och drogtester ska genomföras regelbundet.

22 hade begått brott

Granskningen gjordes mellan december 2018 och januari 2019 och visade att 22 av 79 värdar inte uppfyllt kravet på straffrihet, eller hade lagförts för brott under tiden de varit anställda.

Om någon av de anställda blir polisanmälda ska de stängas av från tjänstgöring, vilket inte heller skett. Drogtester har heller inte utförts enligt avtal.

Felaktig siffra

Fryshuset uppger att man nu kommer att kontrollera anställda mot belastningsregistret var tredje månad, men hävdar att siffran på antalet värdar som inte varit straffria eller begått brott under anställningstiden är felaktig.

– Siffrorna stämmer inte. De hävdar att det skulle vara 22 personer men när vi kontrollerar det så är det bara fem, säger Carin Ardman Balse, tillförordnad kommunikationschef vid Fryshuset till SVT.

Bryter inte avtalet

Avtalet med Lugna gatan kommer dock inte att hävas, uppger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

– Lugna gatan är en speciell organisation som vi under lång tid haft gott samarbete med. Verksamheten bygger på att ge människor en andra chans. Det viktigaste för oss nu är att säkerställa att rätt personer jobbar i kollektivtrafiken för att skapa trygghet, säger hon till SVT.