Anlagda bränderna kan ha ett samband

Under samma natt brann tre lokaler som tillhör eritreanska föreningar ner till grunden på olika håll i Stockholm.

Polisen utreder nu bränderna separat, men undersöker även om det finns en koppling.

Natten till förra måndagen brann Svenska bostäders tvättstuga och Eritreanska föreningens lokal på Trondheimgatan i Husby ner till grunden.

Under samma natt brann även lokaler i Solna och i Högdalen i södra Stockholm. De tre bränderna härjade i lokaler där bland and­ra eritreanska föreningar har sin verksamhet. Gemensamt för dem är att de är regimvänliga eritreanska föreningar.

Polisen kan ännu inte bekräfta om det finns en koppling mellan bränderna, som utreds separat av respektive polisområde.

– Det kan absolut finnas ett samband mellan bränderna. Hos oss koncentrerar vi oss på branden i Husby, men det är inte så att vi blundar för att det kan finnas ett samband. Det är underrättelsetjänsten som jobbar med den biten, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Väster­orts­polisen.

Västerortspolisens tekniker har gjort en brottsplatsundersökning, men den kan Mats Eriksson ännu inte uttala sig om.

Underrättelsetjänsten vill heller inte uttala sig om det eventuella sambandet mellan bränderna.

– Det är för tidigt att säga hur det ligger till med den biten, säger en av utredarna.

Ingen kom till skada vid Husbybranden, men cirka 50 hyresgäster som bor i närheten fick evakueras under släckningsarbetet på grund av röken.

Lokalen ska byggas upp igen, men eftersom det kan dröja ska Svenska bostäder lösa tvättstugefrågan genom att sätta upp en mobil tvättstuga på garagetaket i närheten.

– Just nu lånar hyresgästerna en annan tvättstuga på Trondheimsgatan. Vi hoppas att den mobila tvättstugan kan komma på plats inom kort, förhoppningsvis i mars, säger Joakim Henriksson, områdesförvaltare vid Svenska bostäder.

Han berättar att det finns baracktvättstugor att hyra. Fem gästparkeringar kommer att försvinna under tid­en som tvättstugan står på garaget.

Svenska bostäder har även pratat med Eritreanska föreningen för att diskutera hur de ska kunna lösa lokalfrågan.

– Vi jobbar på att hitta någon lokal för dem så de kan fortsätta med läxhjälp och studiecirklar och annan föreningsverksamhet, säger områdets förvaltare Joakim Henriksson.

Lokaltidningen Mitt har sökt Eritreanska föreningen utan resultat. En aktiv person i Husby har dock sagt till nyhetsbyrån TT:

– Det här är politiskt, det är hundra procent säkert.

Det är inte så att vi blundar för att det kan finnas ett samband.Mats Eriksson, ­informationsansvarig vid Västerortspolisen