De har anlagt ett potatisland på sommarjobbet

Ungdomarna Victor Svensson och Emy Forsberg jobbar i Parkleken Vippan i sommar.
Victor Svensson och Emy Forsberg har sommarjobbat på Vippans parklek under ledning av Gunhild Assai.
Att sommarjobba kan var tufft, hårt och ... alldeles underbart. Fråga bara Victor Svensson, 16, och Emy Forsberg, 17, som sommarjobbat på Vippans parklek i Fruängen.
– Jag tänkte att det skulle vara soft att leka med barn och stå i kaféet, men vi har verkligen fått jobba hårt, säger Emy Forsberg.

Det är en mulen eftermiddag när Mitt i hälsar på i Vippans parklek i Fruängen. Några barn cyklar och leker i klätterställningen. Aktiviteten för dagen är grillning och parkens stora grill har tänts.

Men för sommarjobbarna Victor Svensson, 16, från Mälarhöjden och Emy Forsberg, 17, från Örnsberg, är det hårt arbete hela dagen som gäller. Förutom att hjälpa till med parkens sysslor har de fått uppdraget att odla i och omkring parken.

– Att arbeta med kroppen är det som vi är gjorda för. Jag brukar säga att man måste underhålla sin urtidsmänniska för att må bra, säger platsansvariga Gunhild Assai.

Grävt potatisland

Under sina tre veckor i parken har Victor och Emy fått gräva upp gamla stubbar, flyttat på buskar och grävt ett potatisland.

Inga maskiner har använts. I stället har de fått använda spadar och hackor och spett för att gräva bort gamla buskar, ta bort sten och sedan vända upp jorden till potatislandet. Arbetet tog över en vecka.

– Det är jättekul att få gräva i marken. Det är nog inte många ungdomar i Stockholm som har grävt ett potatisland, säger Emy Forsberg.

– Det är häftigt att kunna komma tillbaka och se potatislandet och tänka att jag har gjort det här, säger Victor Svensson.

Ungdomarna Victor Svensson och Emy Forsberg jobbar i Parkleken Vippan i sommar.

Victor Svensson och Emy Forsberg framför potatislandet.

Viktigt att ge ungdomar ansvar

De sökte båda sommarjobb via Stockholms stad och önskade att jobba med barn. Men att de har fått jobba hårt med kroppen och sköta odlingarna har inte avskräckt dem.

– Det känns nyttigt att få komma ut och vara aktiv. Men första dagen hade jag jättemycket träningsvärk, säger Emy Forsberg.

Parkleken Vippan i Fruängen

Gunhild Assai är platsansvarig på parkleken Vippan.

För Gunhild Assai är det jätteviktigt att ungdomarna själva får vara delaktiga och ta ansvar.

– Jag lär mig minst lika mycket av dem. Det är så kul och man ser glädjen i ungdomarnas ögon. Och ungdomar som får ta ansvar förstör inte.

Ska hjälpa mormor och morfar att odla potatis

Varken Victor eller Emy har någon större odlingserfarenhet sedan tidigare.

– Jag har planterat lite på mitt landställe i Hälsingland, men det här har varit en ny upplevelse, säger Victor Svensson.

– Jag berättade om mitt sommarjobb för min mormor och morfar. De tyckte att det lät jättespännande och ville att jag skulle hjälpa dem att anlägga ett potatisland, säger Emy Forsberg.