Anmälda inbrott: 30 procent fler på ett år

Två nya bostadsinbrott har anmälts i Haninge.
Anmälda inbrott ökat i Stockholms län.
Antalet anmälda inbrott i Stockholms län ökade med 30 procent under första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016. Vad det beror på vet inte polisen.
– Det är omöjligt att göra en sådan analys, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Under årets sex första månader anmäldes 3 541 inbrott i Stockholms län. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Det är 30 procent fler anmälningar än under samma månder 2016.

– Det är jättesvårt att säga vad det beror på. Om vi tittar på vad som anmäls så beskrivs ofta vad man kan misstänka är organiserade brott, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på polisen i Stockholm.

”Det är jättesvårt att säga vad det beror på”

Kjell Lindgren, talesperson polisen

Under sommarens två första månader, juni och juli, har anmälningarna om inbrott ökat ännu mer jämfört med 2016: 57 procent.

Polisen ser att inbrotten sker på dagen och det går fort. Ett inbrott är över på några minuter.

– Det är små grejer, smycken och pengar, som man tar. När jag började som polis då tog man tv och stereo men det är för stort, säger Kjell Lindgren.

”Det är små grejer, smycken och pengar, som man tar. När jag började som polis då tog man tv och stereo men det är för stort.”

Kjell Lindgren, talesperson polisen

Tidigare i år uppmärksammades i flera av Mittmedias landsortstidningar att stöldgodset försvinner utomlands. Det är inget som Kjell Lindgren utesluter, även om det är svårt att slå fast.

– Vi hittar förhållandevis lite. Förr dök godset upp på pantbanker och liknande. Så analysen att det försvinner utomlands. Men det är svårt att säga, det är så pass få som lagförs.

Grannsamverkan – bra metod

Kjell Lindgren framhåller grannsamverkan som en effektiv förebyggande åtgärd.

Att hålla koll på varandras hus, eller lägenheter, och tilltala okända människor som dyker upp i området kan förebygga brott.

Vad kan ni från polisen sida göra?

– Vi måste hitta spår så att vi kan knyta gärningsmannen till brottet. Men de har lärt sig att inte lämna spår som går att knyta till en specifik person. Brytverktyg kan vi säkra men att koppla det till en person är inte lika lätt, säger Kjell Lindgren.


Länets kommuner

Anmälda inbrott i bostad per kommun i Stockholms län januari till juli 2016 samt 2017. Siffrorna för 2017 är preliminära.

Källa: Brå


Stockholms stad

Anmälda inbrott i bostad per stadsdel i Stockholms stad januari till juli 2016 samt 2017. Siffrorna för 2017 är preliminära.

Källa: Brå