ANNONS

Grannen anmälde kommunens svartbygge

Upplands Väsby kommun byggde paviljonger utan bygglov vid Väsby skola.
Upplands Väsby kommun byggde paviljonger utan bygglov vid Väsby skola.
Kommunen beslutade sig för att påbörja bygget av paviljongerna vid Väsby skola utan tillstånd. Men det var en granne som uppmärksammade bygglovsenheten på regelbrottet.
ANNONS

Stadsbyggnadskontoret får böta knappt 800 000 kronor efter att ha påbörjat bygget av tillfälliga skolbyggnader utan tillstånd vid Väsby skola. Enligt Erik Olsson som svara för samhällsbyggnadskontoret i detta ärende var det ett medvetet beslut för att garantera skolplatser till hösten.

Om paviljongerna kommer att beviljas bygglov bestäms på byggnadsnämndens sammanträde ikväll. Då kommer nämnden även att besluta om tillsynsärendet.

Men trots att det det var ett medvetet brott mot bygglagen anmälde inte kommunens stadsbyggnadskontor inte fallet till bygglovsenheten själva. Det var en granne som anmälde paviljongerna efter att bygget startat.

Varför har inte kommunen själva anmält bygget om man var medveten att det bröt mot reglerna?

– Det är en rutin vi behöver se över. Det är en ny situation att vi behöver arbeta med såhär korta tidsplaner för att tillgodose medborgarnas behov och det sätter press på organisationen, säger Erik Olsson chef för bygglovsenheten som  svarar för hela kontoret för samhällsbyggnad i detta ärende.

Om kommunen anser att vissa ärenden är så pass viktiga att de inte behöver följa bygglovsreglerna, varför ska medborgarna invänta bygglov?

– Det är absolut inte okej att kommunen gör så, det var just därför vi omedelbart efter att anmälan kom in upprättade tillsynsärendet. Vi kan ha förståelse för att kommunen har haft en pressad tidsplan och att man har agerat för medborgarnas bästa men det är inte okej. På samma sätt som vi nu inrättat ett tillsynsärende mot oss själva kommer vi att inleda ett tillsynsärende om läsarna börjar med svartbyggen i trädgården i sommar, säger Erik Olsson.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.