ANNONS

Allt fler anmäler klotter i Stockholm: ”Ser inte bra ut”

Klotter Gamla stan: Inga-Lena Ringius, Mårten Trotzigs gränd
Inga-Lill Ringius, 71, tycker att det är trist med klottret på de gamla kulturbyggnaderna i Gamla stan.
Anmälningarna om klotter i Stockholms innerstad har ökat markant.
På tre år har de blivit 77 procent fler, men om det verkligen klottras mer nu är omtvistat.
ANNONS

På flera håll i centrala Stockholm verkar klotter ha blivit ett växande problem.

Inga-Lill Ringius, 71, har bott i Gamla stan i över trettio år och tycker att klottrandet blivit värre.

– Förr var det ingenting, men det har blivit mer och mer de senaste åren. Det är ledsamt. Ibland tar de bort allt, men det dröjer inte länge förrän det är målat igen, säger hon.

Klotter Gamla stan: Inga-Lena Ringius, Mårten Trotzigs gränd

Inga-Lill Ringius vid Mårten Trotzigs gränd i Gamla stan, Stockholms smalaste gata som också är hårt drabbat av klotter. Foto: Pekka Pääkkö.

Delar bilden av klottret

I andra delar av stan finns liknande åsikter.

– Rent klotter är inte konst. Utan fult och dyrt för bostadsrättsföreningen att ta bort, säger Åke Forslund, boende i Vasastan.

Han har också känslan av att det blivit mer klotter i kvarteret den senaste tiden.

– Här i trappan har det kommit nytt under veckan. Min fru såg två stycken unga killar klottra tidigt klockan sex på morgonen. De klottrade sina tags (signaturer) på husfasaden och sopkorgar, säger Åke och fortsätter:

ANNONS

– Det känns meningslöst, så tråkigt. Det är helt annat om det är konst, att det finns motiv. Det kan var vackert.

Klotter, Åke Forslund med hunden Trix vid Atlasmuren. Åke Forslund med hunden Trix vid atlasmuren . tel: 0706235199Bor vi detta hus som heter porslinsbruket 29, Sankt eriksgatan 65 eller norbackagatan 2, två olika ingång Jag tycker inte att man klotrar på våran fasad. rent klotter, alltså en tagg är inte konst utan fult och dyrt för bostadsrättsföreningen att ta bort. Sanera klotter kostar mycket pengar. Däremot finns det graffiti som är konst som texempel här under under Sankt Eriksbron. Den är säkert 20-30 år gammal och lever sitt eget liv där och stör ingen. Det verkar som det har ökat mmed klotter sista veckan. Här i trappan har det kommit nya taggs under veckan. Min fru såg två stycken unga killar klotra tidigt kl 6 på morgonen. Dom klotrade sina taggs på husfasaden och sopkorgar, helt meningslöst, så tråkigt. Det är helt annat om det är konst, att det finns motiv. Det kan var vackert.

Åke Forslund med hunden Trix vid Atlasmuren i Vasastan. Foto: Pekka Pääkkö.

Anmälningarna ökar snabbt

Ser man på anmälningar om klotter till Stockholms stad har de ökat rejält de senaste åren.

Mellan åren 2015 till 2018 gick de upp med hela 77 procent i innerstan.

Rekordåret var 2017 då strax över 10 000 anmälningar mottogs av staden. Det motsvarar drygt 27 anmälningar varje dag, om man slår ut det på årets alla dagar.


Så har anmälningarna om klotter ökat i innerstan

Klotteranmälningar till Stockholms stad för åren 2015 till 2019. 2019 t.o m 20 okt. 

Källa: Trafikkontoret.


Samma klotter kan anmälas fler gånger

Men varför anmälningarna blir fler vet Stockholms stad däremot inte. Att det helt enkelt klottras mer kan vara en anledning.

Men det kan också bero på att det numera är lättare att anmäla klotter, genom att allt fler använder stadens tyck-till-app. Där kan samma klotter anmälas flera gånger. 

– Listan på inkomna anmälningar är inget bra mätverktyg då fler och fler använder sig av tyck-till-appen. Varje gång trafikkontoret gör en kampanj för tyck-till så tillkommer fler användare och då ökar också antalet anmälningar, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Kostnaderna på samma nivå

Samtidigt har saneringskostnaderna inte ökat i samma takt som anmälningarna.

2015 la Stockholms stad 7,3 miljoner på att sanera klotter i innerstan, ungefär lika mycket som spenderades 2017. Men då var det mer än dubbelt så mycket anmälningar om klotter.

Klotter, Gamla stan: Mårten Trotzigs gränd

Klotter i Mårten Trotzigs gränd i Gamla stan. ”Det ser hemskt ut. Synd på en sådan vacker del av staden”, säger engelska turisten Bill Johnson. Foto: Pekka Pääkkö.