ANNONS

Allt fler anmäler klotter i Vasastan: ”Är inte konst, utan fult”

Klotter, Åke Forslund med hunden Trix vid Atlasmuren. Åke Forslund med hunden Trix vid atlasmuren . tel: 0706235199
Bor vi detta hus som heter porslinsbruket 29, Sankt eriksgatan 65 eller norbackagatan 2, två olika ingång


Jag tycker inte att man klotrar på våran fasad. rent klotter, alltså en tagg är inte konst utan fult och dyrt för bostadsrättsföreningen att ta bort. 
Sanera klotter kostar mycket pengar. Däremot finns det graffiti som är konst som texempel här under under Sankt Eriksbron. Den är säkert
20-30 år gammal och lever sitt eget liv där och stör ingen. 
Det verkar som det har ökat mmed klotter sista veckan. Här i trappan har det kommit nya taggs under veckan. Min fru såg två stycken unga killar
klotra tidigt kl 6 på morgonen. Dom klotrade sina taggs på husfasaden och sopkorgar, helt meningslöst, så tråkigt.
Det är helt annat om det är konst, att det finns motiv. Det kan var vackert.

Åke Forslund och hunden Trix bor i huset där fasaden sprejats ner i Vasastan. Trist och dyrt för föreningen, tycker Åke.
Allt fler anmäler klotter i Vasastan – en ökning med 88 procent på tre år.
Men om det verkligen klottras mer är omtvistat.
ANNONS

En stor vit, röd och svart text täcker en stor del av Atlasmuren i korsningen Sankt Eriksgatan och Norrbackagatan.

Åke Forslund bor i huset och gillar inte att det sprejas på fasaden.

– Rent klotter, alltså en tag (graffiti-signatur, reds.anm), är inte konst. Utan fult och dyrt för bostadsrättsföreningen att ta bort.

Känns som det blir mer

Han har känslan av att det blivit mer klotter i kvarteret den senaste tiden.

– Här i trappan har det kommit nya tags under veckan. Min fru såg två stycken unga killar klottra tidigt klockan sex på morgonen. De klottrade sina tags på husfasaden och sopkorgar, säger Åke och fortsätter:

– Det känns meningslöst, så tråkigt. Det är helt annat om det är konst, att det finns motiv. Det kan var vackert.

Klotter, Åke Forslund med hunden Trix vid Atlasmuren. Åke Forslund med hunden Trix vid atlasmuren . tel: 0706235199Bor vi detta hus som heter porslinsbruket 29, Sankt eriksgatan 65 eller norbackagatan 2, två olika ingång Jag tycker inte att man klotrar på våran fasad. rent klotter, alltså en tagg är inte konst utan fult och dyrt för bostadsrättsföreningen att ta bort. Sanera klotter kostar mycket pengar. Däremot finns det graffiti som är konst som texempel här under under Sankt Eriksbron. Den är säkert 20-30 år gammal och lever sitt eget liv där och stör ingen. Det verkar som det har ökat mmed klotter sista veckan. Här i trappan har det kommit nya taggs under veckan. Min fru såg två stycken unga killar klotra tidigt kl 6 på morgonen. Dom klotrade sina taggs på husfasaden och sopkorgar, helt meningslöst, så tråkigt. Det är helt annat om det är konst, att det finns motiv. Det kan var vackert.

Åke Forslund kan uppskatta muralmålningar och gatukonst, men tycker inte om annat klottrande. Foto: Pekka Pääkkö

Anmälningarna gått upp

Ser man på anmälningar till Stockholms stad och till polisen har de ökat rejält de senaste åren.

ANNONS

Mellan åren 2015 till 2018 gick de upp med 88 procent på Norrmalm, polisanmälningarna ökade under samma period med 8 procent.

Rekordåret var 2018 med 1 943 anmälningar till staden – vilket motsvarar runt fem anmälningar varje dag, om man slår ut det på årets alla dagar.

Varje klotter kan anmälas fler gånger

Men varför anmälningarna blir fler vet man däremot inte. Att det helt enkelt klottras mer kan vara en anledning.

Men det kan också bero på att det numera är lättare att anmäla klotter, genom att allt fler använder stadens tyck-till-app. Där kan även varje klotter anmälas flera gånger. 

– Listan på inkomna anmälningar är inget bra mätverktyg då fler och fler använder sig av tyck-till-appen. Varje gång trafikkontoret gör en kampanj för tyck-till så tillkommer fler användare och då ökar också antalet anmälningar, säger Erik Söderberg pressansvarig på trafikkontoret.

Klotter, Gamla stan: Mårten Trotzigs gränd

Klotter i Mårten Trotzigs gränd. Foto: Pekka Pääkkö

Saneringskostnaderna inte ökat

Ser man på saneringskostnaderna har de inte ökat i samma takt som anmälningarna, statistiken är dock för hela innerstan.

År 2015 la staden 7,3 miljoner på att sanera klotter, ungefär lika mycket som man spenderade 2017. Men då anmäldes mer än dubbelt så mycket klotter i innerstan jämfört med 2015.