ANNONS

3,5 anmälningar om dagen på snö, is och halka

Laura Tapia halka Sundbyberg januari 2012
Det skumpar så mycket av all is att Laura Tapias tvillingdöttrar Agnes och Vera, vaknar.
Det är halt värre i kommunen.
Under de 22 första dagarna i januari kom lika många klagomål på halka och is in, som under hela 2018.
– Jag fick hjälpa en dam som stod utanför vår port och grät för det var så halt, berättar Olivia Hallme.
ANNONS

En av dem som halkat runt på de hala trottoarerna under januari är Olivia Hallme.

– Vi  har bott här i 2,5 år och i år är det första gången som jag tycker att det är dåligt skottat och plogat. De har även sandat och saltat för dåligt, säger hon.

Här om veckan fick hon själv rycka ut och agera stöd i halkan.

– Jag fick hjälpa en dam som stod utanför vår port och grät för det var så halt. Jag tog barnvagnen i ena handen och fick leda henne en bit för det var så halt.

Jag fick hjälpa en dam som stod utanför vår port och grät för det var så halt.

Olivia Hallme

Samma sak vittnar Laura Tapia med tvillingdöttrarna Agnes och Vera, 8,5 månader om.

– Det skumpar så mycket att de vaknar. Vi är så illa tvugna att ta oss ut för att lämna deras storasyskon på förskolan men vi har fått ta bussen trots att vi annars går dit för det har inte gått att köra barnvagnen med ståbrädan på, berättar hon medan hon kämpar sig upp för Esplanaden med dubbelvagnen.

Laura Tapia halka Sundbyberg januari 2012

Laura Tapia får ta busen till förskolan, trots att hon annars går, då ståbrädan där det äldre syskonet står inte går att köra på trottoarerna just nu. Foto: Maria Lilja.

Även läsaren Tess berättar hur hon varje morgon och kväll ser hur människor kämpar med att hålla sig på fötterna på hala och knöliga trottoarer.

ANNONS

Mängder av klagomål

Och Tess, Olivia och Laura är inte ensamma om att ha synpunkter på halkan.

Från 1-22 januari i år har 78 felanmälningar om halka, is, modd och snövallar kommit in till kommunen. Det är nästan exakt lika många som kom in under hela 2018 då 79 liknande klagomål skickades in.

halka Sundbyberg januari 2012

Det enda kommunen kan göra åt de hala trottoarerna just nu är att sanda. Foto: Maria Lilja

Mikael Jonsson, gatuchef på kommunen, har förståelse för att det är besvärligt att ta sig fram just nu, men menar att kommunen halkbekämpar så gott de kan.

Så länge det är så kallt som nu så är det dock besvärligt förklarar han.

Saltet verkar inte när det är för kallt, så det enda vi kan göra är att sanda

Mikael Jonsson

– Saltet verkar inte när det är för kallt, så det enda vi kan göra är att sanda. På gatorna hjälper bilarnas friktion till att få bort isen. Att gå med skor på trottoarer är inte samma sak. Problemet kring många busshållplatser och  entréer är också att folk kliver ut med skor som blivit varma, varpå sanden sjunker ner och sedan fryser det ovanpå, förklarar han.

Cykelbanor har fått ok

Kommunen har nu lyckats sopsalta relativt rent på cykelbanorna i kommunen. Men sopsaltningsmaskinen kan inte användas på trottoarer.

– Maskinen är dels för stor för att få plats med tanke på stolpar och annat. Dessutom skvätter den och skulle förstöra varenda bil och husfasad, förklarar Mikael Jonsson.

halka Sundbyberg januari 2012

Kommunen blev lurad av förra veckans väderprognos. Därför ser trottoarerna just nu ut som de gör. Foto: Maria Lilja

En stor del av de isbuckliga trottoarer blev som de blev i förra veckan då det under en natt kom mycket snö, vilken smälte och sedan snabbt frös på igen. Väderprognosen hade dock utlovat något annat enligt Mikael Jonsson.

– Man pratade om cirka 4 centimeter snö, sedan regn och så runt nollan vid klockan 07 på morgonen. I själva verket blev det minusgarder mycket tidigare. Vi hade en sopsaltningsmaskin ute redan vid 03, men då var det redan kört, isen satt fast.

Även framöver ser det ut att bli kallt, lite snö och ner mot -11 grader i nästa vecka berättar Mikael Jonsson. Så kommunen sandar på, väntar på mildväder, och vi andra får skaffa broddar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.