”Stolt över att kvinnan är fast”

”Det har krävt mycket arbete men jag är stolt över att kvinnan i dag är fast,” säger Nadia Mottaghi, vd på hemtjänstföretaget Anooni.
”Det har krävt mycket arbete men jag är stolt över att kvinnan i dag är fast,” säger Nadia Mottaghi, vd på hemtjänstföretaget Anooni.
Stöldgods som hittades i kvinnans bostad.
Stöldgods som hittades i kvinnans bostad.
Polisen hittade även mycket pengar, men det är betydligt svårare att spåra ägare till kontanter.
Polisen hittade även mycket pengar, men det är betydligt svårare att spåra ägare till kontanter.
Trots att en stor stöldgömma hittats hemma hos hemtjänstkvinnan lyckades hon få nytt jobb i Väsby.

Där fortsatte stölderna mot dem som hon var ­anställd för att vårda. Nu har hon dömts till fängelse i tre år och åtta månader för nio fall av grov stöld.

Kvinnan fälldes för att ha stulit vigselringar och ett guldur hos en 70-årig kvinna i Väsby och en mobiltelefon från ett äldre par.

Hon stod åtalad för ytterligare fyra stölder mot Väsbybor. Två fall gällde stora summor kontanter, men där ansåg tingsrätten att bevisen inte räckte för fällande dom.

En av de drabbade Väsbyborna, som vill vara anonym, säger att händelsen var mycket obehaglig.

– Man blir misstänksam mot nya personer som kommer in i hemmet så det spiller över på alla andra som är hederliga i yrket.

Men stölderna i Väsby hade kunnat undvikas. För redan i oktober förra året, ett halvår innan kvinnan började vikariatet i Väsby, gjorde polisen en husrannsakan i hennes hem.

Där hittade polisen bland annat flera guldsmycken som gömts i duschens golvbrunn. Stöldgodset kom från äldre människor i Stockholm där kvinnan arbetat inom hemtjänsten.

Trots polisutredningen om grov stöld kunde kvinnan få ett nytt jobb hos hemtjänstföretaget Anooni i Väsby.

– Vår rutin är att begära ett utdrag ur belastningsregistret men där var hon grön. Hon var ju fortfarande inte dömd för något, ­säger Nadia Mottaghi, vd på Anooni.

Men snart kom det signaler om att allt inte stod rätt till. Flera äldre Väsbybor med hemtjänst anmälde att de blivit av med kontanter, smycken och andra saker.

Tillsammans med Nadia Mottaghi började polisen försöka se ett samband mellan stölderna.

– Jag ägnade stora delar av sommaren åt att hjälpa polisen med utredningen. Det har krävt mycket arbete men jag är stolt över att kvinnan i dag är fast, säger Nadia Mottaghi som beskriver hela historien som en mardröm.

– Det här är det värsta som kan hända.

Lokaltidningen Mitt i har utan resultat sökt den åklagare som släppte hemtjänstkvinnan på fri fot efter den första husrannsakan. Men Daniel Jonsson, som senare tog över som åklagare, är inte förvånad över beslutet.

– För att få henne häktad hade det krävts uppenbar risk för fortsatt brottslighet. Och det fanns det inte eftersom kvinnan inte tidigare var fälld för stölder, säger han.

Kvinnan har nu fällts för nio fall av grov stöld och döms till fängelse i tre år och åtta månader.

– Det är inte ofta man får ett så strängt straff för tillgreppsbrott. Men domstolen har tagit fasta på målsägandes utsatta situation och det är bra, säger Daniel Jonsson.

Han har ändå valt att överklaga domen för att få kvinnan fälld på samtliga åtalspunkter.

Mitt i har sökt kvinnans advokat utan resultat. Kvinnan har sagt att det är hennes hobby att köpa och sälja på loppmarknader och att det var därför hon hade så många föremål i hemmet. Hon nekade under rättegången till brott.

Fakta

Anmälningar om stölder i sex Väsbyhem

Kvinnan fälldes för stölder i två hem i Upplands Väsby:

En 70-årig kvinna anmälde stöld av förlovnings- och vigselringar samt ett guldur som hittades i den dömda kvinnans bostad.

Ett par, 76 år och 77 år gamla, anmälde stöld av mobiltelefon. Den hittades i kvinnans lägenhet.

De här stölderna hemma hos Väsbybor friades kvinnan från:

Ett par, 72 år och 79 år, anmälde stöld av närmare 20 000 kronor i olika valutor.

En 77-årig kvinna anmälde stöld av kläder och nagellack. Kvinnan kunde inte bindas vid brottet.

En 92-årig kvinna anmälde att hon blivit av med minst 1 500 kronor.

En 91 årig man amälde stöld av 10 000 kronor och en ljusstake.

Källa: Tingsrättens dom