15 anmälningar mot polisen efter Stockholmsderbyt

Justitieombudamannen, JO har fått in 18 anmälningar mot polisen efter derbyt mellan Djurgården och AIK den 12 maj 2019
Irritationen har varit stark mot polisens agerande kring 08-derbyt mellan Djurgården och AIK.
Justitieombudsmannen, JO, har fått in 15 anmälningar mot polisen efter söndagens fotbollsderby mellan Djurgården och AIK.
Kritiken på sociala medier har varit stark mot polisens insats kring derbyt och utsatta uppmanas att fortsätta anmäla.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att det inkommit 18 anmälningar mot polisen. Tre av dem rörde inte Stockholmsderbyt utan andra händelser i Stockholm samma dag.

Kritiken mot polisens insats vid helgens Stockholmsderby har varit stark.

Berättelser om onödigt våld och bryska metoder mot – till synes – oskyldiga supportrar florerar på sociala medier.

Reaktionerna är många och upprörda, och både privatpersoner och supporterföreningar uppmanar utsatta att anmäla till Justitieombudsmannen, JO – den myndighet som granskar att andra myndigheter och tjänstemän följer lagen.

Anmälningarna rullar in

Till exempel skriver Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, på sin sajt:

”Detta vansinne från Polisens (sic) sida måste få ett slut. Det riskerar inte bara att ödelägga svensk elitfotboll utan även att leda till allvarliga skador hos supportrar. Om du drabbats ber vi dig att JO-anmäla…”

JO kan på onsdagsförmiddagen berätta för Mitt i att 15 anmälningar hittills inkommit angående polisens agerande vid derbyt.

Hockeyderbyt urartade

Senast JO granskade polisens agerande i ett Stockholmsderby var 2012 under hockeyderbyt på Globen mellan AIK och Djurgården.

Då urartade situationen redan innan match då supportrar slogs med varandra och polisen.

Cirka 1 000 personer ställde sig den gången bakom anmälningarna mot polisen och JO skickade anmälningarna som rörde övervåld vidare till Riksenheten för polismål.

JO gav senare kritik till polisen för deras bristfälliga kommunikation med publiken och konstaterade att det som inträffade inte var godtagbart.