Ann och Eva vill stötta i sorgen

Eva Wedberg och Ann Sporrstedt möttes och hittade stöd i varandra efter att deras döttrar tagit sina liv. Att prata om känslorna och minnena har hjälpt dem i sorgen och nu vill de hjälpa andra.
Eva Wedberg och Ann Sporrstedt möttes och hittade stöd i varandra efter att deras döttrar tagit sina liv. Att prata om känslorna och minnena har hjälpt dem i sorgen och nu vill de hjälpa andra.
Ann Sporrstedt och Eva Wedberg upplevde varje förälders värsta mardröm när deras döttrar tog sina liv. Nu vill de hjälpa andra närstående som drabbats genom att starta en stödgrupp i Tumba.

Det var under sensommaren 2013 som familjen hittade 23-åriga Gabriella Sporrstedts avskedsbrev.

– Det fanns inte för mig, fastän hon skrivit brevet. Jag minns inget av den första tiden. Bara fasa, som att livet tagit slut, berättar Ann Sporrstedt.

Hon sitter i Eva Wedbergs kök i Tumba. De möttes för snart tre år sedan när de båda förlorat sina döttrar, och hittade styrka i varandra. Nu vill de hjälpa andra att bearbeta sorgen genom att starta en stödgrupp i Botkyrka för anhöriga och vänner till personer som tagit sina liv. Utöver den lamslående sorgen drabbas många av skuldkänslor och frågar sig om de kunde ha gjort något för att förhindra det ofattbara.

– En vän som var på en föreläsning berättade att när någon väl bestämt sig för att ta sitt liv så är det nästan alltid så gott som omöjligt för anhöriga att förstå vad som är på väg att hända. Just för att beslutet ofta får personen att känna ett slags lugn, något slags eufori, och familjen ofta får en känsla av att personen mår väldigt bra, berättar Ann Sporrstedt.

Eva Wedbergs dotter Helena var 21 år, hade precis fått ett nytt jobb och kommit in på lärarutbildningen. Några dagar innan polisen ringde på dörren hade hon prickat in sina favoriträtter för att äta med familjen under veckan.

– Jag och min man ville inte gå och lägga oss. Vi ville inte vakna upp och slås av det som hänt, berättar Eva Wedberg.

Ann och Eva har båda tre barn och upplever att de fick ett bra bemötande från Tumba vårdcentral och hjälp av kuratorer. Stödet från familj, vänner och kollegor har varit avgörande men de sökte något mer. För drygt ett år sedan kom de i kontakt med Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd (SPES), där de mötte andra som drabbats. SPES erbjuder utöver möten anonyma samtalslinjer där den som förlorat någon kan prata med en person som gått igenom en liknande upplevelse.

För att hjälpa andra startar nu Ann Sporrstedt och Eva Wedberg en lokal grupp, SPES Södertörn, i Tumba den 17 januari. Pirjo Stråte som är ordförande i SPES Stockholm hoppas att Botkyrka kommun kommer att stötta initiativet.

– Alla kommuner har i regeringsuppdrag att erbjuda anhörigstöd men klarar de inte av sitt uppdrag är det jättebra med lokala grupper, säger Pirjo Stråte.

Ann Sporrstedt och Eva Wedberg är övertygade om att det finns ett stödbehov både i och utanför Botkyrka, och tror att alla kanske inte orkar eller hinner åka till mötena i stan. Även om det är tungt att prata om det som hänt upplever de båda en stor lättnat efteråt. Samtalen sker under avslappande former där de som deltar får komma och gå hur de vill och prata om det de känner för utan att någon dömer eller avbryter.

– Man blir berörd av folks styrka och historier. Och det är viktigt att man minns de fina och roliga sakerna också, säger Eva Wedberg.

Fakta

Hjälp och stöd

SPES är en organisation som erbjuder samtal och stöd för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

SPES Södertörns första möte hålls i Kvarterslokalen Segersjövägen i Tumba 17 januari klockan 18.

Kontakt: eva.wedberg@gmail.com eller ann.sporrstedt@hotmail.com

Du som mår dåligt eller oroar dig för någon annan kan vända dig till Mind som är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris. Mer info: https://mind.se