Ann vill ta emot barn på flykt

Bilder av flyktingar som flyr över Medelhavet i hopp om ett bättre liv har fått många att reagera.

Värmdöbon Ann Aldeheim samlar in saker och vill öppna sitt hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Jag kände att det fick vara nog, säger hon.

Värmdö kommun har länge sökt personer som kan öppna sina hem för de 23 ensamkommande flyktingbarn med permanent uppehållstillstånd som kommunen ska ta emot under 2015. Trots att det är färre än både Nacka och Tyresö har intresset för att hjälpa varit lågt.

Tills nu. Bilder på människor på flykt undan oroligheterna i Syrien har många att ringa kommunens växel. Betydligt fler Värmdöbor än vanligt har hört av sig och sagt att de vill hjälpa både de ensamkommande flyktingbarnen men också de asylsökande som flyr över Medelhavet.

– Det har ringt tio personer om dagen och undrat hur de kan hjälpa till. En del är beredda att ställa upp som hem och det har vi sökt länge, säger Magnus Brattgård, avdelningschef vid Värmdö kommuns kontaktcenter.

Genom kommunen kan den som vill ansöka om att bli god man eller familjehem för ett ensamkommande flyktingbarn. Att vara god man innebär att företräda barnet i både vårdnadshavarens och förmyndarens ställe och se till att barnet får en bra första tid i Sverige.

Att öppna sitt hem innebär att ge en trygg plats åt ett barn eller ungdom och samtidigt få hyresintäkter av kommunen.

En av dem som anmält att hon vill ta emot ensamkommande flyktingbarn är Mörtnäsbon Ann Aldeheim, 33.

– Det var nog bilden på den lilla döda pojken på stranden som fick bägaren att rinna över för mig. Jag har egna småbarn och vilken förälder får inte ett hugg i hjärtat när de ser något sådant. Jag har lön, jag har mat och bor i ett fint hus. Och jag har ett extrarum. Så för mig var det självklart, säger hon.

Ann Aldeheim har även hållit i insamlingar till nätverket ”Vi gör vad vi kan”, som startade för två veckor sedan med syfte att hjälpa syriska flyktingar. Hittills har de fått in 9 miljoner kronor.

Till Ann Aldeheim har Värmdöborna köat för att lämna kassar med kläder. Nu är såväl bil som hus fullt. Vad gäller ”Vi gör vad vi kan” har de nu fått så mycket kläder att de inte längre kan ta emot mer.

– Jag har aldrig sett maken till engagemang. Jag ska nu se till att sakerna hamnar rätt, säger hon.

Värmdö församling har också lotsat många Värmdöbor som vill hjälpa. Där ger de tipset att i första hand skänka pengar.

– På så sätt kan organisationer på plats hjälpa till mer just nu. Och det är ett sätt för Värmdöborna att hjälpa till, för de flesta känner starkt att de vill göra någonting. Det ringer varje dag här, det ett jättetryck, säger Jenny Holmberg, diakon.

Det var nog bilden på den lilla döda pojken på stranden som fick bägaren att rinna över för mig. Jag har egna småbarn och vilken förälder får inte ett hugg i hjärtat när de ser något sådant”, säger Ann Aldehelm.

Värmdöborna har lämnat in massor av kläder till syriska flyktingar.

Fakta

Så kan du hjälpa människor som flyr undan kriget

Några ideella organisationer med 90-konto som samlar in pengar är Rädda barnen, Läkare utan gränser, Svenska Röda korset, Individuell Människohjälp, UNHCR, Radiohjälpen och Svenska kyrkan.

Svenska Röda korset i Värmdö söker etablerade svenskar som vill volontärarbeta på språkkafé och vara läxhjälp.

Värmdö kommun söker personer som kan ta emot ensamkommande flyktingbarn i sitt hem.

För att bli godkänd ställer kommunen krav på lämplighet, som bland annat avgörs via intervjuer och utdrag ur belastningsregistret.

Mer information finns på kommunens hemsida.

Källa: Värmdö kommun