Ann Westin sticker ut men försöker passar in

Ann Westin och dottern Camilla Isaksson är sambos i Vasastan. Nu ska de dessutom göra humorföreställning tillsammans. I den frågar de sig varför det är fel att klä av sig helt naken hos gynekologen.

När Ann Westin får en idé till en föreställning kommer inspirationen ofta från oväntat håll.

– Den här gången fick jag syn på ett roligt tyg och ville göra något av det.

Tyget är färgstarkt och blommigt och showen fick namnet ”Sticka ut och passa in”. Den har hon skrivit tillsammans med sin dotter Camilla Isaksson. I den utforskar de människors längtan efter att vara unika – utan att betraktas som konstiga.

– Alla människor vill sticka ut men inte för mycket, för då jävlar smäller det, säger Ann Westin.

Själv har hon inte alltid lyckats hålla sig inom gränserna för det välanpassade. Publiken får till exempel höra om hur det gick till när Ann Westin klädde av sig helt naken hos gynekologen och drog sexskämt på föräldramötena.

– Ibland vill man passa in så mycket att man sticker ut av den anledningen. Man försöker hitta sin plats i en grupp eller sammanhang, men anstränger sig så mycket att det blir fel.

Ann Westin påbörjade sin komikerkarriär i mitten av 90-talet och är nu en av Sveriges mest rutinerade underhållare. Och det är hon som står för det mesta av pratandet på scenen när hon och dottern arbetar tillsammans. Camilla, som är jazzsångerska, tar tillsammans med fyra musiker ansvar för musiken.

– Men manuset har vi arbetat fram tillsammans. Bäst blir det när arbetet sker spontant. När vi har familjemiddagar håller mamma ofta låda och då kan jag säga: ”det där är ju standup, det kan du använda!”.

Förutom att arbeta tillsammans bor Ann och Camilla för tillfället tillsammans. Camilla bodde nyligen i England, och när hon kom tillbaka till Stockholm fanns inte så många alternativ på Stockholms tuffa bostadsmarknad.

Familjen flyttade till Vasastan i mitten av 80-talet efter att först ha bott på Södermalm.

– Jag älskar Vasastan! Det är som en stad i staden, med restauranger och småbutiker överallt, säger Ann.

– Ändå är det ganska lugnt här, inget stökigt nattliv. Enda nackdelen med Vasastan är att det kan vara lite snobbigt, man kan inte gå och handla mat i pyjamas, säger Camilla.

Fakta

Har jobbat som undersköterska

Namn: Ann Westin och Camilla Isaksson.

Bor: Vasastan.

Ålder: 59 och 27 år.

Bakgrund: Ann Westin har arbetat som mentalskötare och undersköterska och debuterade som komiker 1996. Camilla Isaksson har läst engelsk litteratur på universitet i England och är nu jazzsångerska.

Aktuell: Med föreställningen Sticka ut och passa in som har premiär på Intiman den 29 oktober.