ANNONS

Anna, 86, överfölls i sängen på Sös

Anna Stolpe har problem med infekterade sår på foten, som förvärrades när angriparen på stampade på foten.
Anna Stolpe har problem med infekterade sår på foten, som förvärrades när angriparen på stampade på foten.
Anna Stolpe, 86.
Anna Stolpe, 86.
86-åriga Anna Stolpe från Farsta strand låg inne på Södersjukhuset med hjärtproblem. Då tog en uppretad patient nackgrepp på henne och vräkte henne ur sängen.

Nu har hon polisanmält sjukhuset.
ANNONS

– Det var vid femtiden på morgonen. Jag hade varit uppe på toan och satt på sängkanten när han kom in och skrek ”Vad gör du i mitt rum?”.

– Sen tog han ett grepp om min nacke med sina stora händer. Jag var livrädd att han skulle trycka till för då hade nog loppet varit kört, säger Anna Stolpe.

Vi sitter i hennes soliga vardagsrum i Farsta strand. Det är en vacker sommardag och hon bjuder på kaffe och hembakta bullar. Men när hon berättar om händelsen på Södersjukhusets avdelning 82 blir hon skakig på rösten.

– Jag är liten och jag var svag när jag låg där. Han var stor och stark. Men som tur var fick jag krafter. Jag tog tag om hans stora tumme och bände den bakåt tills det knakade. Då släppte han och gav mej en knuff så att jag stapplade ut i korridoren.

Nu har det gått en månad. Anna Stolpe har fortfarande problem med en infekterad fot som angriparen stampade på i tumultet. När hon var hemma igen gick hon till Farstapolisen och anmälde Södersjukhuset. Mest upprörd är hon över att mannen fick fortsätta att gå omkring okontrollerat i korridorerna även efter överfallet.

– Jag låg och lyssnade efter hans steg i korridoren och vågade knappt sova. Redan dagen därpå hade han ett utbrott i dagrummet och vräkte ner allt som stod på bordet. Jag tycker att personalen borde ha lite bättre koll när det är en patient som är så upprörd, säger hon.

Enligt Södersjukhuset är det ytterst ovanligt att en patient är våldsam mot en annan.

– Då är det nog vanligare att vårdpersonalen utsätts, säger Johanna Green, pressansvarig.

Sjukhuset är bemannat med vakter som snabbt kan ta sig till en avdelning om personalen larmar om bråk eller hot. Så ska också ha skett efter överfallet på Anna Stolpe.

ANNONS

– Enligt den rapport vi har fått från vakten har de följt gällande rutiner. De har stannat kvar på avdelningen tills dess att den stökiga personen lugnat ner sig.

Den angripna patienten kände sig inte trygg med hur ni hanterade situationen. Hur ser ni på det?

– Det är självklart inte bra. Finns möjlighet till omplacering av en stökig patient brukar vi försöka lösa det. Men vår första prioritet är så klart att erbjuda vård, även till stimmiga patienter.

Hur lätt är det att ta sig in i patientrum och på avdelningar?

– Det finns inga låsta dörrar. Däremot är personalen instruerad att om de ser personer de inte känner igen fråga vad de gör där.

Mannen som attackerade Anna Stolpe var inte inskriven i samma rum, men gick in där ändå.

Annars är det vanligt att patienter på sjukhuset delar rum med varandra i två- eller fyrsalar – vilket gör att irritation och incidenter då och då uppstår.

– I dag har vi mest två­salar och fyrsalar men i vår nyaste byggnad finns det enkelrum. Ytterligare två nya vårdbyggnader med enkelrum planeras, säger Johanna Green.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.