Anna satsar heltid på nyanlända

Anna Chambers ska jobba som boendestödjare för ensamkommande barn efter årsskiftet.
Anna Chambers ska jobba som boendestödjare för ensamkommande barn efter årsskiftet.
Anna Chambers i Rissne har lämnat tjänsten som chaufför för att jobba heltid med nyanlända.

– Det ger mycket, säger hon.

I höstas berättade Lokaltidningen Mitt i om Mohanad och hans dotter Fatimah som kom till Sverige från Irak i höstas efter att ha hotats till döden. Familjen Chambers hade många nyanlända boende hos sig ett par nätter i rad och tog Fatimah och Mohanad under sina vingar en längre tid. Men nu har de ett annat boende i väntan på uppehållstillstånd.

Fatimah går nu i skolan och Mohanad lär sig svenska genom Röda Korset. Och Anna hoppas hinna hälsa på dem under julledigheten.

På grund av situationen i Sverige har Anna nu valt att sadla om. I tre veckor jobbade hon på Migrationsverket och hjälpte nyanlända in och ut ur evakueringsboenden. Och efter årsskiftet väntar en ny tjänst.

– Jag ska jobba med 35 barn som boendestödjare på ett boende. Jag kommer att hjälpa dem att lära sig det Svenska systemet, sina rättigheter och skyldigheter.

Som boendestödjare kommer hon ge ungdomar en grund att stå på för att de ska kunna bli självständiga. Nu blir det inget mer färdtjänstkörande för Anna.

– Det känns ganska skönt, det här ger mycket mer. Det finns så mycket man kan göra som att bygga projekt och utbilda sig. Och vi kommer att lära oss mycket på resans gång, säger hon.

Dessutom väntar familjen just nu på bli godkända som familjehem för två ensamkommande barn.

– Våra barn ser fram emot det. Vi har berättat att det kommer många barn som behöver en ny familj, så de har frivilligt gett upp sitt rum. Min son sa ”då kanske jag får en storebror”, säger Anna.