Anna vill få oss att resa schyst

I tio år har Anna Björklund rest runt världen. Här dyker hon i Belize.  Anna Björklund.
I tio år har Anna Björklund rest runt världen. Här dyker hon i Belize. Anna Björklund.
Tio år kantade av resor har fått Anna Björklund att se både fram- och baksidor av vårt semestrande. I sin blogg berättar hon hur resorna kan göras schystare.

Fem av tio år har Anna Björklund tillbringat i olika delar av världen. Ett halvår hemma i Sverige, ett halvår långt borta. Under resorna har hon sett vackra platser och träffat spännande människor. Men hon har också hunnit se resandets baksidor.

När Anna sedan två år tillbaka lagt resväskan i garderoben och bosatt sig tillsammans med sin sambo i Vallentuna, vill hon uppmärksamma människor på vad resandet kan innebära. Och hur man kan göra för att resan ska bli mindre självisk.

– Som turist gör man tydliga avtryck, men alla kan göra något som inte behöver vara särskilt ansträngande för att göra resandet bättre, säger hon.

I Kina och Tibet arbetade hon som reseledare, i Egypten och Thailand var hon dykinstruktör, hon pluggade på distans i Filippinerna och gjorde praktik på svenska ambassaden i Colombia. Hon liftade genom halva Afrika, från Kenya till Kapstaden. Reste på egen hand mellan Borneo och Indonesien. I Paraguay arbetade hon på en begravningsbyrå. Med bara gymnasiespanska i språkbanken, fick hon jobb i receptionen.

– Jag minns hur jag stirrade på telefonen och tänkte ”ring inte, ring inte”. Men självklart ringde det. I början var det kaotiskt. Men efterhand lärde jag mig. Jag tänkte att klarar jag detta, klarar jag allt, säger Anna.

Under åren runt om i världen har Anna blivit väl medveten om resandets konsekvenser. Platser överexploateras, naturen förstörs. Turister slösar på vatten och lämnar gigantiska mängder sopor efter sig. Barnprostitution och barnarbete. Med turismen ökar även alkoholen och drogerna. Lokalbefolkningen får ta konsekvenserna.

Anna Björklund berättar om Cancun i Mexico där stora hotellkomplex har byggts längs med hela stranden. För att ta sig till vattnet måste man gå igenom hotellen. Där får inte lokalbefolkningen vara.

– Det är så otroligt orättvist. Vi kommer till dem och ocku-perar deras mark. Deras eget land är inte tillgängligt för dem själva.

Internationella företag tar över den lokala marknaden, menar hon. Stora hotellkomplex, med restauranger och arrangerade utflykter gör att lokala företag går i konkurs. Vinsterna försvinner ut ur landet. Andra blir rika på landets resurser, menar Anna.

Därför uppmanar hon att tänka lokalt.

– Det är inget som gör resan varken jobbigare eller dyrare. Snarare tvärtom. Dessutom kan man åka hem med gott samvete, säger hon.

” Det är så otroligt orättvist. Vi kommer till dem och ockuperar deras mark. Anna Björklund

Fakta

Annas tips för schystare resande

Boka en flygstol på nätet, leta upp ett litet hotell. Håll dig borta från stora resebolag och all inclusive-resor.

Boka utflykter på plats – välj lokala arrangörer.

Ät på små restauranger.

Slösa inte med vatten – duscha inte med färskvatten, välj helst hotell utan pool, spela inte golf i ökenländer.

Pruta på rimlig nivå – de sista fem kronorna kan vara en hel måltid för säljaren.

Med ECPAT-appen kan man enkelt rapportera barnsexbrott till polisen.

Undvik de mest turisttäta ställena. Hitta andra spännande platser. Det minskar belastningen på överbelamrade orter, och gynnar i stället andra mindre orter.