Shaymaa Mousa Asghar får hjälp av Anna Jacinda State att tillaga mat.
Shaymaa Mousa Asghar får hjälp av Anna Jacinda State att tillaga mat.

Annas mat skapar jobb

Nyheter 

Lidingöbon Anna Jacinda State hjälper långtidsarbetslösa att få ett jobb inom restaurangbranschen. Hon lär ut hur man lagar mat med en förhoppning om att de ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden.

Anna Jacinda State brinner för matlagning och hälsosam mat. Sedan i höstas är hon en av projektledarna för ett pilotprojekt som innebär att utbilda personer som har varit långtidsarbetslösa till köksbiträden. I en lokal på Herserudsvägen pågår utbildningen och när LT kommer på besök håller hon på att lära ut hur man gör en sötpotatissoppa med koriander, citron och kokosmjölk.
– Jag tycker mycket om att laga mat och undervisar den praktiska delen som matlagning, livsmedelshygien och näringslära. Men eftersom de är stora ålderskillnader och erfarenheter så gäller det att anpassa undervisningen. Vissa har inte arbetat eller gått i skola på väldigt länge, säger hon.
Projektet drivs av Skyddsvärnet, som är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation, och stöds ekonomiskt av Stockholm stad.
– Det finns en brist på folk inom näringsbranschen. Och detta är en satsning för de som vill jobba inom restaurang och hotell. De allra flesta har varit arbetslösa under en lång period. Tanken är att de ska få en chans att få en riktig anställning och kunna försörja sig själva, säger hon.
Det är cirka 50 personer från olika nationaliteter i åldrarna 20-55 år som går utbildningen.
Shaymaa Mousa Asghar, från Irak, är en av alla elever:
– Det känns jättebra. Vi får lära oss saker som vi kan ha nytta av när vi ska börja jobba.
Shaymaa Mousa Asghar ska söka jobb på skolmatsalar och dagiskök när utbildningen är klar i april.
– Vi får nu en viktig kunskap för framtiden. Jag tycker det är roligast med att tillaga såser och soppor, det är en stor skillnad på hur man kryddar såser här i Sverige i jämförelse med Irak, säger hon.
De som genomför utbildningens alla delmoment är garanterade en sex månader lång anställning. En del i utbildningen är att alla elever ska få praktisera på olika restauranger och hotell. Det är däremot inte helt klart om det går att få fram praktikplatser till alla.
– En praktikplats ökar chanserna rejält för att få en riktig anställning. Förhoppningsvis kan det leda till att de får en anställning, säger hon.
Anna, som är utbildad nutritionist, har jobbat utomlands i flera år innan hon bosatte sig i det nybyggda Dalenumområdet.
– Jag bodde i London och jobbade för en organisation som heter Shoreditch Trust och på för Food for life. Vi hade kurser i matlagning med inriktning på hälsosam mat för olika grupper, säger hon.
Gör du en samhällstjänst med ditt yrke?
– Jag vill göra en insats och jag hoppas att undervisningen får betydelse, så chanserna ökar till en anställning, säger Anna Jacinda State.

Fler nyheter från Stockholm

Sjukvård

Staten ger halv miljard till förlossningsvård

Mat och vin

Roy Fares öppnar nytt café på Östermalm

Nyheter

Satsning på unga sverigefinnar

Hammarbysupportrar Derby Djurgården - Hammarby
Allsvenskan

Hammarbys biljetthaveri – nytt släpp 10.00

Trätoppen mäter 133 meter, rymmer 270 lägenheter och två takterrasser. Förslag från centerpartiet
Nyheter

”Olämpligt” att bygga skyskrapa i trä

x
Brott

Stor polisinsats efter mordförsök