ANNONS

Pendlare slåss om p-platser vid tåget

Britta Bylander tvingas upp i ottan – för en p-plats.

– Jag har inte reagerat så mycket men häromdagen blev jag förbannad.

Då hade hon fått böter tre gånger.
ANNONS

Britta Bylander från Viksjö åker dagligen pendeltåg till och från Jakobsberg. För att ta sig till stationen åker hon bil från hemmet i Viksjö, för att parkera i stationsområdet.

– Jag är beroende av bil, jag ska lämna och hämta barn, bilen är jätteviktig för mig för att få ihop mitt liv, säger Britta Bylander.

Men den senaste månaden har det enligt Britta varit näst intill omöjligt för henne att hitta en parkeringsplats. Ombyggnaden av stationsområdet gör att parkeringsplatserna snabbt tar slut, berättar hon.

– Ofta blir jag desperat och parkerar i kanten. Jag tycker inte att jag står i väg­en där. Men det värsta är att de går och lappar.

Tre gånger har hon fått böter.

– Jag har inte reagerat så mycket men häromdagen blev jag förbannad. Då ringde jag till kommunen och till er på lokaltidningen.

På grund av bristen på p-platser har hon flera gånger varit nära att missa viktiga affärsmöten i stan. För att försäkra sig om en p-plats tar hon vissa dagar pendeln redan vid sextiden på morgonen. Sedan sitter hon och väntar på något kafé i stan till den avtalade mötestiden vid klockan nio.

Amer Aslan, trafikingenjör i Järfälla kommun, känner igen p-situationen för Britta och andra som pendlar till och från Jakobsberg.

– Det är ett problem. Det handlar kanske inte om att det finns för få p-platser utan mer om vilka som använder dem, om det är SL-trafikanter eller de som bor i området, säger Amer Aslan.

ANNONS

Hur många p-platser skulle behövas?

– Det är svårt att svara på i dag. Vi har ganska nyligen tagit kontakt med SL om hur vi ska maximera parkeringsytorna, säger Aslan.

I dag finns omkring 200 p-platser i stationsområdet. Amer Aslan ser ingen anledning till att reglerna för p-böter skulle göras mindre restriktiva.

– Man ska hålla sig inom gränsen.

Britta Bylander tycker att befintliga p-platser kan markeras bättre och att bussar som tar parkeringsytor i anspråk kan parkera vid den ännu inte invigda bussterminalen.

– Det skulle ge fler platser.

Fakta

Annat p-strul

När Mälarbanan byggs ut försvinner flera p-platser vid pendeltågsstationen i Barkarby. Delar av parkeringen vid Welcome hotell och p-platser på busstorget. Alternativa parkeringsytor planeras.

Även en boendeparkering söder om stationen flyttas, till en bollplan en bit bort.

Källa: Trafikverket