Annelies sallad sätter färg på julen

”Vi har alltid salladen på julbordet. Jag gör en sats varje jul och den är helt okej till resterna dagen efter också”, säger Annelie Andersson.
”Vi har alltid salladen på julbordet. Jag gör en sats varje jul och den är helt okej till resterna dagen efter också”, säger Annelie Andersson.
Annelie Andersson har hyllats för sin blogg där hon delar med sig av mat, bak och pyssel.

Vi hälsade på i hemmet i Åkersberga för att prata om bloggandet och ta del av hennes bästa recept inför julen.

Doften av nygräddat bröd möter oss i hallen hemma hos Annelie Andersson i Skånsta. Hon är klädd i en vit blus och förkläde som är helt fläckfria trots att hon precis kärnat ur ett granatäpple.

– Jag har ett jättebra knep helt utan stänk, säger hon.

Granatäpple är en av ingredienserna i en av hennes julfavoriter – grönkålssallad med citronettemarinerad fänkål och apelsin. Salladen har blivit ett stående inslag på julbordet tillsammans med hennes mammas kålrotslåda och gotländsk saffranspannkaka.

– Jag vill få in grönt på julbordet och den här salladen bryter så fint mot de andra smakerna på julbordet.

För den som inte äter grönkål går det lika bra att använda ruccola, förklarar hon, men fänkålen är däremot inte utbytbar.

– Fänkålen är hela grejen med salladen. Och för de som inte gillar fänkål säger jag prova!

Hon skalar fänkålen tunt och sedan får den gärna ligga i dressingen en stund innan salladen blandas ihop.

Det märks att hon älskar att experimentera i köket och dela med sig av sina tips. För några år sedan startade Annelie bloggen ”Blomster och bakverk” för att inspirera andra. I höstas blev den utsedd till Sveriges fjärde bästa matblogg 2015 i kategorin folkets val.

– Det var mina läsare som nominerat mig, så det var verkligen jätteroligt.

Till vardags jobbar Annelie Andersson som operativ projektledare på en reklambyrå. Men på fredagar är hon ledig och ägnar sig helt åt bloggen och sitt lilla hembageri, Bakverkeriet.

– Då och då lägger jag ut på Facebook att jag har bakfredag. Först bakade jag bara till vänner men det spred sig snabbt till vänners vänner, säger hon.

En av hennes specialiteter är glutenfritt bröd.

– Jag fick hudsjukdomen Rosacea för några år sedan och många rådde mig att ta bort gluten.

I början tyckte hon att det var en utmaning att baka glutenfritt, men nu vågar hon till och med gå loss med brödkniven och dekorera bröden med vackra blad.

– Det ska vara gott för ögat också, säger hon.

matlagningen och bakandet måste vara lustfyllt, menar hon, eftersom det är hennes kreativitet som styr bloggen.

Det rådet ger hon även till andra som vill börja blogga.

– Det är viktigt att bara ha roligt och inte känna att det är ett tvång. Vissa känner att de måste blogga en gång om dagen – det behöver man inte – och bilderna behöver inte vara perfekta. Det är viktigare att det blir av än att man stoppar sig själv för att det inte är perfekt.

Fakta

Kärna ur granatäpple utan stänk

Dela äpplet i åtta delar, snitta först ett kors uppifrån och ned och dela sedan äpplet horisontellt.

Ta en rostfri bunke med vatten och lägg i äpplet.

Vänd bitarna ut och in under vattnet och ta ut kärnorna. Det mesta av det vita köttet flyter upp till ytan.

Fakta

Annelies favoritbröd utan gluten

Annelie har utgått från ett recept av Maria Blohm och Jessica Frej, men byter ut majsmjöl mot durramjöl.

20 g jäst

600 g kallt vatten

20 g honung

175 g durramjöl

175 g bovetemjöl

2 tsk salt

(30 g hela linfrön)

40 g fiberhusk (kan ersättas av samma viktmängd psylliumfröskal)

Gör så här:

Vispa ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, durramjöl, bovetemjöl och salt (samt eventuellt linfrön). Vispa ihop till en jämn smet. Till sist tillsätter du fiberhusken och arbetar snabbt ihop det hela så att inga klumpar finns kvar. Arbeta gärna degen genom att ta några extra tag med vispen. Låt nu degen vila i en bunke täckt med plast i 2 timmar. Ta ut degen och forma den till ett bröd. Mjöla bakbordet lite lätt om det behövs. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 1 timme.

Värm ugnen till 150 grader. Nu kan du pudra över lite mjöl och snitta brödet innan du gräddar det i mitten av ugnen i 60 minuter. Låt brödet kallna helt innan du skär i det.

Fakta

Julig sallad

Grönkålssallad med citronettemarinerad fänkål och apelsin. Grånkålen kan även bytas ut mot ruccola.

1 st pressad citron

1 dl olivolja

1 msk honung

1 krm vitpeppar

1 st fänkål

100 g grönkål (eller ruccolasallad)

1 st apelsin

1 st granatäpple

1 st knippe dill

1 dl sötmandel, rostas i torr stekpanna.

Gör så här:

Blanda en dressing av citronsaft, olivolja, honung och vitpeppar.

Ansa och skiva fänkålen i riktigt tunna skivor (gärna på mandolin).

Riv grönkålen (eller ruccolasalladen) i lagom stora bitar och skär bort stammen om den är grov.

Skala apelsinen och skär ut fina filéer.

Dela granatäpplet och plocka ut kärnorna.

Plocka dillen i små fina kvistar.

Rosta sötmandeln i torr stekpanna tills den fått lite färg.

Blanda nu samman alla ingredienser men strö över mandeln strax före servering.

Salladen kan förberedas ett par timmar innan servering.