ANNONS

Annerstaskolan lyfter som en raket

Annerstaskolan fortsätter att höja sitt snittbetyg. Höga förväntningar och satsningen på förstelärare är några förklaringar, menar rektorn Tommy Hellsten. Eleverna Tommie Lagerroos, 15, Maximilian Lange, 15, och Ida Nyberg, 14, satsar hårt på höga betyg.
Annerstaskolan fortsätter att höja sitt snittbetyg. Höga förväntningar och satsningen på förstelärare är några förklaringar, menar rektorn Tommy Hellsten. Eleverna Tommie Lagerroos, 15, Maximilian Lange, 15, och Ida Nyberg, 14, satsar hårt på höga betyg.
Annerstaskolan går som en raket när det gäller slutbetygen. Genom höga förväntningar och mer krav på eleverna har skolan lyckats slå landets snittbetyg.

– Det är klart att vi vill mer, säger Tommy Hellsten, rektor.
ANNONS

Förra veckan redovisade Skolverket betygsstatistik för eleverna som gick ut nian i våras. Det genomsnittliga meritvärdet, som är summan av elevens 16 bästa betyg, för samtliga grundskolor i Huddinge är 222,8 poäng av maximala 320. Resultatet är en bit över rikssnittet på 214,8.

Majoriteten av skolorna i kommunen har haft en jämn betygsutveckling. Det finns dock två skolor som sticker ut: Annerstaskolan i Flemingsberg och Vårbyskolan i Vårby. På tre år har Annerstaskolan höjt betygen med 42,8 poäng, Vårbyskolan med 20,1.

Den gemensamma nämnaren för skolorna är att de har haft det tufft med låga betyg och att många elever har saknat behörighet för fortsatta gymnasiestudier.

I Huddinge kommun nådde 83,4 procent av niondeklassarna målen i alla ämnen i våras. I Annerstaskolan var andelen 84,2 procent. För tre år sedan var det knappt hälften som hade nått målen i alla ämnen.

I dag är rektorn Tommy Hellsten är nöjd. Men inte färdig. Hårt arbete, låg personal­omsättning och fokus på att nå målen har varit några bidragande faktorer till den positiva betygs­utvecklingen, berättar han när Lokaltidningen Mitt i besöker skolan.

– Höga förväntningar på personal och elever är också en satsning. Vi har sett att positiva lärare som har höga förväntningar på eleverna bidrar till bättre resultat.

En annan satsning är förstelärare. Sedan förra året har skolan två förstelärare som undervisar i mate­matik och ledarskap, och sedan denna höst finns ytterligare två.

Fokus har också varit att ta bort så mycket administrativt arbete som möjligt för skolans lärare.

– Mitt mantra, som jag vill att personalen också använder, är ”Vad tjänar mina elever på att jag gör det här?” Om svaret blir ingenting så ska man inte göra det. Det har gjort att vi har fått bort onödigt pappersarbete, säger Tommy Hellsten.

ANNONS

Att skolan höjde sitt snittbetyg förvånar inte eleverna Tommie Lagerroos och Maximilian Lange som går i nian samt Ida Nyberg som går i åttan. Deras meritvärde ligger mellan 280 och 297.

Varför går det så bra?

– Vi får bra stöd av lärarna. Man är man väldigt aktiv under lektionerna, vilket gör att vi inte får så mycket läxor, säger Tommi Lagerroos.

Fakta

Högre snitt på de flesta skolor

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.