Annie Lööf tog frukost i Masmo

Annie Lööf tas emot av partikollegorna utanför Expose förening i Masmo.
Annie Lööf tas emot av partikollegorna utanför Expose förening i Masmo.
Shabnam Nikpour, Annie Lööf och Christian Ottosson.
Shabnam Nikpour, Annie Lööf och Christian Ottosson.
Shabnam Nikpour visar runt Annie Lööf och bjuder in till skratt.
Shabnam Nikpour visar runt Annie Lööf och bjuder in till skratt.
Frukost kombinerades med föredrag om föreningen.
Frukost kombinerades med föredrag om föreningen.
x
Centerpartiets ledare Annie Lööf besökte Masmo och Vårby gård under torsdagen. I Masmo inspirerades hon av eldsjälen Shabnam Nikpours ideella fritidsgård.

Annie Lööf (c) tog sig diskret till och från Masmo och den ideellt drivna fritidsgården på torsdag förmiddag. I en svart bil blev hon avsläppt utanför Solhagavägen 20 där hon välkomnades av partikollegor från Huddinge kommun.

Valet av område bygger på att det är otryggt, sa Christian Ottosson (c) kommunalråd i Huddinge tidigare till Mitt i. Men enligt Shabnam Nikpours, som driver den ideella fritidsgården så är Masmo ett område som hamnat i kläm.

– Masmo är lugnt, men det ligger mitt i mellan två oroliga områden – Fittja och Vårby gård, säger hon när alla har fått kaffe och frukost.

2009 togs beslut om att stänga den kommunala fritidsgården, och ungdomarna hänvisades i stället till grannområdet Vårby gård. Något som skiljer nuvarande ideella förening är att det är en fritidsgård öppen för alla, till skillnad från den kommunalt drivna där åldern är mellan 13 och 19 år.

– Jag vill att alla ska kunna var med och känna gemenskap, inte bara några. Därför finns det ingen åldersgräns och vi har aktiviteter som kan passa många, säger Shabnam.

För Annie Lööf så är det första gången hon är i de här delarna av Huddinge. Hon frågar om de boende i området känner sig som en del av Huddinge.

– Nej, vi känner oss inte delaktiga i Huddinge. Det här är ett ställe som man bara bor på, det finns inget annat. Vi vill arbeta för att alla ska känna sig stolta över sin kommun, stolta över att bo här, svarar Shabnam.

Annie Lööf inspireras av det ideella engagemanget och tror det är ett bra långsiktigt arbete för delaktighet och gemenskap.

– Jag blir verkligen berörd av det Shabnam berättar, och det är verkligen viktigt att alla känner sig som en del av samhället.

Hon lyfter arbetslöshet som en viktig faktor i arbetet med att förändra.

– I de orter där det är kriminalitet så gäller det att öka den polisiära närvaron. Men på ett ställe som Masmo handlar det som att skapa arbeten, att invånarna får en lön -hamnar i ett sammanhang. Arbetsmarknaden behöver breddas och fler ”enkla jobb” behöver skapas.

Förutom de ideella ortsborna som engagerar sig, vad kan göras på en politisk nivå? Är det bara arbetslösheten som är ett problem?

– Staten måste närvara i hela landet och kommunerna måste vara närvarande i hela kommunen. Närhet till skola och förskola är viktigt och att skapa ett förtroende för myndigheter.

– Nu ska det bli intressant att åka till Vårby gård, avslutar Annie Lööf.

Christian Ottosson (c) är nöjd med partiledarbesöket och tror att det gör en skillnad.

– Att en partiledare kommer till en plats sätter det på kartan, säger han.

Håller du med om att Vårby glömts bort av politikerna?

– Det är färre förtroendevalda som kommer från den här kommundelen, så det kan stämma. Men besöket idag visar att alla kan göra något.