Annies annorlunda automat

Annie Åkerman har installerat en annorlunda automat på Kulturhusets gatuplan. Pengarna du lägger i går till välgörenhet.
Annie Åkerman har installerat en annorlunda automat på Kulturhusets gatuplan. Pengarna du lägger i går till välgörenhet.
Annie Åkerman var trött utbudet i Selecta-automaterna. Hon bestämde sig för att göra en egen automat, med produkter från hela världen.

Handlar du ur den skänker du dessutom pengar till välgörenhet.

– Jag är väldigt förtjust i automater, de finns överallt på olika platser och i olika länder. Men det är ett sådant tråkigt utbud i dem. Det finns liksom alltid kexchoklad och Coca Cola, säger hon.

Annie är 20 år och kommer från Högdalen. På Kulturhusets gatuplan vid Sergels torg har hon installerat en något annorlunda varuautomat – AUTO:MAT, som hon kallar projektet.

Automaten har hon själv målat i ett färggrant mönster och fyllt med spännande produkter. Här finns dragspelsböcker, kinesiska solrosfrön, indiska linssnacks, armband, cd-skivor och kroatiska fruktkolor. Bland annat.

Men tanken är inte bara att erbjuda ett ovanligt sortiment. Allt överskott går oavkortat till olika hjälporganisationer runt om i världen.

– Jag vill utmana hur kunderna tänker. Man kanske inte måste konsumera produkter där alla intäkter går till de stora företagen. Handlar du här får du både något kul själv och du ger dessutom pengar som går till något bra.

Varuautomaten köpte hon på Blocket ”av någon snubbe från Dalarna” och när den anlände till Stockholm gällde det bara att fylla den.

Många av produkterna i automaten har hon hittat i affärer i förorten, sådana saker man normalt sett inte hittar inne på Ica. Men det är bara bra, tycker Annie, eftersom många svenskar enligt henne är lite fega när det gäller att testa mat från olika länder.

– Många vet nog inte heller vart de ska vända sig för att hitta de här produkterna. Det är ju så lätt att bara gå till tacohyllan i mat­affären. Sedan vågar man kanske inte testa saker man inte känner igen heller. Men genom den här automaten blir steget kortare till att hitta något nytt, man måste prova, tycker jag.

Själv har hon haft svårt att förutse vilka av produkterna som skulle bli mest poppis.

– De kroatiska fruktkolorna säljer till exempel slut jämt och det är rätt otippat.

Pengarna från kunderna har räckt till att hålla automaten i drift.

Men det är inte lika billigt här som i en vanlig Selectaautomat.

– Priserna jag satt är lite högre än normalt. Men förutom att produkterna måste betala sig, tycker jag att det ska gå en bra summa från varje grej till organisationerna. Att handla här är mer som att skänka pengar, och på grund av priserna så kanske folk blir lite tveksamma, förklarar hon.

Varuautomaten har stått här sedan april och ska finnas kvar några veckor till. Vad hon ska göra av den sedan har Annie ingen aning om.

– Det har faktiskt varit mycket mer jobb än man tror. Nu är det bara jag som gör det här, det vore roligt om vi kunde bli fler. Nu ska automaten stå kvar här i några veckor och sedan vet jag faktiskt inte vad jag ska göra av den, säger Annie Åkerman.

– Kanske skickar jag den på en liten turné.

Jag vill utmana hur kunderna tänkerAnnie Åkerman

Fakta

Överskottet går till hjälporganisationer

Annies favoriter: ”Masala Moong Dal. Det är indiska linssnacks. Jättegoda, tycker jag. Eller Ma’amoul, kakor med dadelfyllning från Saudiarabien.”

Produkterna i Annie Åkermans automat kommer från olika länder, men de flesta går att köpa i Sverige. Beroende på vad du köper går alltid en viss summa av pengarna till en hjälporganisation i motsvarande land.

Läs mer på hemsidan www.auto-mat.se