Guidar oss genom förorten

Författaren Per Wirtén ska hålla i en bussresa genom flera olika söderförorter. Årsta torg är ändhållplatsen.
Författaren Per Wirtén ska hålla i en bussresa genom flera olika söderförorter. Årsta torg är ändhållplatsen.
Författaren Per Wirtén tar med sina besökare på en spännande busstur i stadsdelar som delvis glömts bort och kanske blivit lite osynliga.

Författaren Per Wirtén arrangerar på lördag en unik busstur i söderförorterna i samarbete med Arkitekturmuseet. Resan kommer att gå via samma vägar som Wirtén fotvandrade i sin bok ”Där jag kommer från – kriget mot förorten”.

– När jag skrev boken så gick jag en fotvandring genom dessa stadsdelar, från Skärholmen till Gullmarsplan. Det tog två dagar och sedan var det någon som tänkte att man skulle kunna göra samma vandring fast med buss, i stället för att stå still och prata om boken på något bibliotek, säger han.

Tanken är att besökarna ska få uppleva den del av staden som många glömmer bort.

– Idén är att försöka berätta om den del av storstaden som vi inte längre ser, vi tror inte att förorterna är en del av staden, de har blivit osynliga. Därför besöker vi under bussturen typiska stadsmiljöer som är olika varandra och speciella.

Enligt Sandra Nolgren, programansvarig på Arkitekturmuseet, är bussturen också ett sätt att uppmärksamma arkitekturen som finns i söderförorterna.

– Idén kom från början från Per Wirtén och hans bok. Men sedan har museet olika stadsvandringar till och från och det här är ett sätt för oss att visa upp arkitektur på ett lite annorlunda sätt, när det är en annan person som inte jobbar här som visar upp staden.

– Sedan är det roligt för oss att för en gångs skull uppmärksamma just söderförort och den arkitektur som finns där, säger Sandra Nolgren.

Under resans gång ska man även diskutera förortsföraktet. Där är bland annat Skärholmen särskilt utsatt, menar Per Wirtén.

– Det här är otroligt gamla föreställningar om vad som är en stad och vad som är en misslyckad stad. I Sverige väckte det här starka känslor på 1960-talet och när Skärholmen blev klart i just slutet av 60-talet blev det en symbol för den misslyckade förorten. Och det har att göra med att det inte ser ut som det gör i den gamla 1800-talsstaden, eftersom den bärs upp av idéer som ogillas, säger han.

– Man märker tydligt när man träffar en del människor som arbetar med stadsplanering att de anser det vara mindre värda miljöer och det gäller även villa- och radhusområden i förorten. Man tycker inte att det är urbant och det är en massa negativa saker som man bara öser över förorterna, varav det mesta är stereotyper. Politiken i Stockholm är genomsyrad av sådana fördomar.

Men här finns något som saknas innanför tullarna – stoltheten över sin förort.

– Intresset är enormt från människor som bor i förorterna och det finns en stolthet här som kanske inte är självklar i innerstan.

Vad vill du att besökarna ska få med sig hem efter bussturen?

– Jag vill att besökarna ska känna att det här är spännande delar av staden, att det finns en historia att berätta om staden utanför tullarna som inte har berättats.

I slutet av 1960-talet blev Skärholmen en symbol för den misslyckade förorten.per wirtén

Fakta

Annorlunda busstur i söderförorterna

Bussen avgår lördagen den 12 maj klockan 13 från Arkitekturmuseet vid Exercisplan.

Bussen åker sedan genom Skärholmen, Flemingsberg, Huddinge, Rågsved och Årsta. Vid Årsta torg avslutas turen med fika.

En biljett kostar 150 kronor, inklusive fika.

Per Wirtén kommer att guida resenärerna längs vägen tillsammans med journalisten Christoffer Barnekow.

Turen pågår fram till klockan 16.