Min lokala hjälte

Ny skola byggs i Hagastaden

Här vid Wenner-Gren Center ska det bli skola och idrottshall.
Här vid Wenner-Gren Center ska det bli skola och idrottshall.
En helt ny skola ska byggas i Hagastaden. Den ska ligga på den så kallade bensinstationstomten vid Wenner-Gren Center.

Det framgår av de programhandlingar för östra Hagastaden som Mitt i Vasastan har fått ta del av och som kommer upp på stadsbyggnadsnämnden i nästa vecka.

– Det finns egentligen bara en plats vi kan ta i anspråk och det är framför Wenner-Gren Center, säger Catarina Holdar på stadsbyggnadskontoret.

Det blir då ett helt nytt tillskott till skolorna i Vasastan. De nya skolplatser som hittills planerats blir dels i den redan befintliga Sveaplans lokaler, som i dag används av Socialhögskolan, dels genom att Rödabergsskolan och Vasa real byggs ut. Sveaplan tas över av utbildningsförvaltningen nästa läsår och får då 570 elever. Rödabergsskolan och Vasa real får 370 respektive 320 nya platser.

När den nya skolan kan stå klar är för tidigt att säga.

– Först ska det utredas. Och vi börjar nog inte med detaljplanen förrän efter årsskiftet. Det finns en tidsplan som säger att hela Hagastaden ska vara klar till 2025. Men vi kan inte garantera att det blir så.

Vilka årskurser ska skolan ha?

–  Vi har en diskussion med utbildningsförvaltningen men är inte färdiga med den än.

I anslutning till den nya skolan planeras, som vi tidigare berättat, en idrottshall.

– Vi måste få flera funktioner att samverka eftersom det är ont om utrymme. Utgångspunkten är att den ska bli fullstor. Norrmalm är ju väldigt underförsörjt på idrottsanläggningar.