Ännu ett knivrån på kyrkogården

Ännu en person har blivit rånad på Spånga kyrko­gård.

Nu växer kyrkogårdsbesökarnas oro.

Lokaltidningen Mitt i berättade förra veckan om att flera personer utsatts för brott på kyrkogården.

I förra veckan gjordes ännu ett rån. En kvinna ska enligt anmälan ha rånats av en man i 17-årsåldern. Han ska ha tryckt en kniv mot hennes hals. Mannen hade frågat var bussarna gick och när kvinnan följde med mannen en sträcka på kyrkogården för att visa vägen, rånades hon på mobil och plånbok.

De senaste två månaderna har fem brott polisanmälts.

Nu sprider sig oron bland besökare. Flera personer har hört av sig till polisen och till Lokaltidningen Mitt i efter förra veckans artikel. Många vittnar om att de förföljts och trakasserats på kyrkogården och att de efterlyser polisens närvaro.

– Tidigare besökte jag kyrkogården varje fredag för att gå till min mans grav, det är en viktig del i mitt sorgarbete, för att jag ska komma vidare, men sedan en månad tillbaka vågar jag inte längre gå dit, säger en kvinna, som vill vara anonym.

Polisen punktmarkerar nu platsen.

– Det betyder inte att vi är där hela tiden men vi är där mycket oftare än förut. Vi patrullerar längs gångvägar och samarbetar även med vaktbolag som går rond i området, säger Jörgen Ohlsson, närpolischef i södra Järva.

Han tror att ökad belysning på kyrkogården skulle hjälpa till att stävja brotten.

Sedan en månad tillbaka vågar jag inte längre gå dit.