Ännu ingen bekräftad varg i Nacka

Vargen kräver enligt länsstyrelsen en yta som är 50 eller 160 gånger så stor som Nacka (Nacka är 1 247 hektar) för att etablera sig.
Vargen kräver enligt länsstyrelsen en yta som är 50 eller 160 gånger så stor som Nacka (Nacka är 1 247 hektar) för att etablera sig.
Vargen har inte kommit till Nacka – än.

Ingen bekräftad varg vill säga.

Däremot har 24 påstådda vargobservationer gjorts i Nacka sedan 2011.

Bland annat sågs en påstådd varg 2011 på andra sidan gatan från Nacka forum, inte långt från Nacka stadshus.

Senaste påstådda observationen om en trolig varg gjordes i Erstavik förra tisdagen, 1 mars.

Flertalet vargobservationer i Nacka, 22 observationer, har aldrig kunnat kvalitetssäkras av länsstyrelsen. Endast två observationer har länsstyrelsen säkert kunnat avfärda som felaktiga observationer.

En av observationerna var 2012 på Kranglans väg i Hästhagen.

Enligt anmälaren hade han råkat gå för nära djuret som kommit emot honom och nafsat efter honom. Mannen hade ropat åt djuret för att skrämma bort det. Senare konstaterade länsstyrelsen att djuret mannen såg troligen var en hund, en siberian husky eller en annan draghund.

Året innan, 2011, hade någon sett en påstådd varg i Korsholmen. Länsstyrelsen spårade och konstaterade att det handlade om en räv.

Senaste anmälan om påstådd vargobservation kom förra veckan, en cyklist som hade sett ett stort gråvitt djur liknande en schäfer komma i ”full galopp” ner för ett berg utan en synlig ägare. Inte heller den här observationen har länsstyrelsen kunnat bekräfta.

– Det är högst osäkert vad det var för djur, säger Mikael Fransson, besiktningsman och kvalitetssäkrare av stora rovdjur på länsstyrelsen.

Förutom 24 påstådda vargobservationer ska ett lodjur och en kungsörn ha iakttagits i Nacka under samma period. Ingen av dessa båda observationer har länsstyrelsen kunnat bekräfta.