ANNONS

Ännu ett hårt slag mot Kulturskolan i Stockholm

gitarr, kulturskolan, gitarrspelare, genre
Kulturskolan är många barns möjlighet att lära sig spela ett instrument.
Uteblivet bidrag från staten och ökade intäktskrav från Stockholms stad.
2019 blir ett kärvt år för Kulturskolan i Stockholm – och det riskerar att drabba barn i ytterstaden.
ANNONS

Det blir inget statligt anslag till den kommunala Kulturskolan nästa år. Det står klart sedan riksdagen röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag. Där slopas anslaget på 100 miljoner kronor.

För Kulturskolan i Stockholm innebär det en kraftig budgetminskning. 2018 fick man 4,5 miljoner kronor i statligt bidrag och 2018–2019 ytterligare 4,7 miljoner kronor. Nu blir det inga mer pengar från staten.

– Pengarna har gått till vår verksamhet i ytterstaden, i områden som Järva, Rågsved och Skärholmen. Vi har bland annat satsat på avgiftsfri verksamhet där, i samarbete med skolorna. Det har vi gjort för att fler barn i socioekonomiskt utsatta områden ska kunna ta del av Kulturskolan, berättar kulturskolechefen Jelena Veljkovic.

Större grupper

Nu måste Kulturskolan se över verksamheterna i ytterstaden. Målet är att behålla så mycket som möjligt, men undervisningsgrupperna kommer att bli större.

– Vi behöver vara kreativa om vi ska kunna bereda plats för lika många barn som hittills. Exakt hur det ska gå till är för tidigt att säga, men vi måste se över våra arbetsformer. Ett sätt är större grupper, ett annat att öka samarbetet med utbildningsförvaltningen, om skollokaler som vi kan använda, säger Jelena Veljkovic.

Minskad kulturbudget

Det slopade statsbidraget blir inte den enda utmaningen för Kulturskolan under 2019. Det grönblå styret i Stockholms stad lovade i höstas att förstärka Kulturskolan och satsa på kultur för unga i ytterstaden. Men samtidigt minskade man kulturbudgeten för 2019 med 24,7 miljoner kronor, jämfört med 2018 (från  939,6 miljoner till 914,9 miljoner kronor).

Det påverkar förstås Kulturskolan, som dessutom fått ett ökat intäktskrav på 1,5 miljoner kronor.

ANNONS

– Det blir en utmaning för oss att klara. Ett sätt kan vara fler kulturköp från skolorna, alltså att de köper verksamheter av oss. Ett annat är att nå fler deltagare och därmed få in mer avgifter, säger Jelena Veljkovic.

Höjda hyror och löner

Kulturskolan kommer att få ungefär lika mycket pengar från staden som 2018, men i praktiken blir det en åtstramning, eftersom både löner och lokalhyror ökar. Direktpress uppger i en artikel att 100 tjänster kan komma att skäras ner på hela kulturförvaltningen. Jelena Veljkovic vill dock inte tala om personalnedskärningar, för Kulturskolans del.

– Dit har vi inte kommit än, säger hon.

dans, kulturskolan, genre

Dans är populärt bland Kulturskolans deltagare.  Foto: Mattias Prodromou Dahlqvist/Kulturskolan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.