(rubrik saknas)

Tomas Alazar i klass 4B på Kvarnbyskolan satt i det rastråd som organiserade omröstningen. Nu är han sugen på att prova den nya klätterställningen.
Tomas Alazar i klass 4B på Kvarnbyskolan satt i det rastråd som organiserade omröstningen. Nu är han sugen på att prova den nya klätterställningen.
Stockholms stad rustar upp skolgårdar för 136 miljoner kronor – och eleverna får vara med och bestämma.

Den här veckan får Kvarnbyskolan sin nya skolgård.

Kvarnbyskolan i Rinkeby har omkring 440 elever i årskurs 0 till 6. Men skolgården där allesammans ska rasa av sig mellan lektionerna har inte varit mycket att hurra för. Den senaste renoveringen av utemiljön ägde rum på 1990-talet.

– Det var jättemycket asfalt och klätterställningen såg gammal ut. Det fanns ett rör som man skulle leka i, och på kvällarna kom folk och kissade i det, berättar eleven Tomas Alazar som går i klass 4B.

Förra läsåret satt han med i skolans rastråd, som arbetar med frågor som rör rasterna. I våras fick rådet i uppgift att fixa en omröstning bland eleverna.

– Vi skulle rösta om vilken klätterställning vi skulle ha, så vi gick runt med bilder i de olika klasserna, säger Tomas Alazar.

Kvarnbyskolan var nämligen en av de 700 skolor och förskolor i Stockholms stad som hade blivit utvalda för renovering. Upprustningen inleddes förra året och beräknas pågå under hela 2015. Bakom står den kommunala fastighetsförvaltaren Sisab, som har gått igenom alla kommunala skolgårdar och utvärderat vilka som har störst renoveringsbehov.

Totalt kommer staden att investera 136 miljoner kronor i de nya skolgårdarna. I vissa fall har det handlat om små förbättringsarbeten som att anlägga en rabatt, och i andra fall större arbeten som asfaltering och dränering av leriga markytor.

För Kvarnbyskolans del blir det bland annat nya bänkar, blomlådor, konstgräsplättar och fallskyddsgummi i stället för asfalt.

Och så den nya klätterställningen förstås, som Tomas Alazar är väldigt sugen på. Och han är inte ensam. 94 procent av eleverna på skolan röstade för just den klätterställningen, och ute på gården är det flera som frågar när den ska bli färdig.

– Den är mycket större än den gamla. Man kan både klättra och leka nedanför. Många kommer att bli glada när den är färdig. Kommer vi att ha invigning och klippa band?, undrar Tomas Alazar.

Fakta

Ännu mer pengar till skolgårdar är på väg

Förra veckan blev det klart att regeringen ska satsa 500 miljoner kronor på att rusta upp skolgårdar i hela landet.

Förslaget kommer från Vänsterpartiet, och blir en del av regeringens budget för 2016.

Vänsterpartiet menar att skolornas utemiljöer inte har hängt med i utvecklingen när fritids och förskoleklasser har flyttat in i skolan. Satsningen ska även skapa jobb inom byggsektorn.