Ännu svårare för anställda att röka

Zaminy Rissanen tror att kommunens skärpta policy kan minska rökning. "Men så är jag också emot rökning. När man jobbar nära andra människor så är det inte så trevligt att lukta rök, säger hon.
Zaminy Rissanen tror att kommunens skärpta policy kan minska rökning. "Men så är jag också emot rökning. När man jobbar nära andra människor så är det inte så trevligt att lukta rök, säger hon.
Värmdö kommun lättar på reglerna kring alkoholservering på personalfester, men tar hårdare tag mot rökning.

Enligt en ny policy ska anställda inte längre kunna flexa ut för att ta en cigarett.

– Nu blir det lite svårare och lite jobbigare för dem som röker, säger Monica Petterson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunanställda i Värmdö får sedan 2009 endast röka på lunchen. Då gäller det att vara ombytt från eventuella arbetskläder och att inte röka i direkt anslutning till arbetsplatsen.

Nu ska de heller inte få flexa ut för att röka på arbetstid, enligt förslag till en ny rökpolicy.

– Flexmöjligheten har använts för att lämna jobbet och gå ut och röka, och det är inte så det är tänkt. Rökning på arbetstid är förbjuden, säger Monica Petterson.

Men samtidigt som reglerna kring rökning skärps lättas de upp gällande alkoholservering.

Den nya policyn ska göra det möjligt att servera alkohol på personalfester i kommunens lokaler.

– De som har velat servera alkohol har tidigare kunnat söka dispens hos oss. Det tycker vi är onödig byråkrati. Men alkoholservering ska fortfarande ske restriktivt och med respekt, säger Monica Pettersson.

Kommunal, den fackliga organisationen som företräder den största gruppen kommunanställda i Värmdö, tycker att förslaget till rökpolicyn verkar okej. Liknande riktlinjer om rökfri arbetstid finns redan i såväl Stockholm som grannkommunen Tyresö.

– Det har ju blivit allt vanligare med rökfri arbetstid, så folk höjer inte på ögonbrynen lika mycket längre, säger Helene Ryderstedt, ordförande.

Den nya policyn får både ris och ros bland dem som Lokaltidningen Mitt i pratat med. Zaminy Rissanen, 24, tycker att förslaget är bra.

– Jag tycker inte att man ska få flexa ut för att röka, det påverkar ju arbetet. Att flexa ut för att röka är som att flexa ut för att fika och det känns inte rättvist, säger Zaminy Rissanen.

Är det okej att flexa ut för att röka?

Maria Sundin Arrbo, Gustavsberg.

– Det tycker jag vore okej. Men själv får jag inte röka på eller i närheten av jobbet, så för mig är det inget konstigt att inte få det.
Ulf Mann, Gustavsberg.

– Ja. Om jag hade ett jobb där jag inte fick ta en kort paus för att röka mina cigaretter så skulle jag nog säga upp mig.
Eddie Gustafsson, Herrviksnäs.

– Det är ingen hit att göra det. Samtidigt så tycker jag att det blir så jävla toppstyrt. Vem ska få bestämma att man inte får flexa ut för att röka?
Sofia Ekman, Saltsjö-Boo.

– Det tycker jag vore lämpligt. De som röker kanske ser det som en kort stund att stressa ner och andas ut på och då ska de få det.
David Tricallotis, Gustavsberg.

– Så länge man inte stör någon annan så tycker jag att det är okej att göra det, även om jag tycker att det är dåligt att röka.