Min lokala hjälte

Anrik premiärbio försvinner

Biografen Astoria var 1928 Sandrews första storbiograf. Den stängde av lönsamhetsskäl 2007.
Biografen Astoria var 1928 Sandrews första storbiograf. Den stängde av lönsamhetsskäl 2007.
När Nybrogatan snyggas upp kommer det enorma kvarteret Riddaren att byggas om. Den som flanerar här får ett trevligt litet torg att fika på. Men den gamla Astoriabion kommer att försvinna för evigt.

Kvarteret är ett av de största i stan och sträcker sig från hörnet Riddargatan/Birger Jarlsgatan mot Stureplan i söder ända upp till Östermalmstorg i norr. Grev Turegatan går på ena sidan och Nybrogatan på den andra.

Här finns flera hus som stockholmarna känner igen och som antikvarierna tycker är särskilt värda att bevara. Däribland den stora mörka tegelbyggnaden i hörnet av Riddargatan och Nybrogatan där Twilfit haft sin butik ända sedan den öppnade 1922.

Huset byggdes 1910, ritades av den kände arkitekten Cyrillus Johansson och anses vara ett fint exempel på nationalromantisk stil. Det ägs av Humlegården Fastigheter, som också äger huset intill med den nedlagda biografen Astoria. Fasaden ska återställas som den var när huset byggdes 1873 och därmed försvinner också bion, som öppnade 1928 och var en av stans premiärbiografer när det begav sig. Humlegården har ansökt om att få renovera hörnhuset samt att få blåsa ut Astoriahuset och bygga ett nytt kontorshus bakom den gamla fasaden.

Stadsbyggnadsnämndens förslag är nu ute på samråd fram till den 4 maj och väntas sedan antas av kommunfullmäktige.

– Astoria ligger i den putsade byggnaden, säger planarkitekt Susanna Stenfelt på Stadsbyggnadskontoret. Det huset är i väldigt dåligt skick så det kommer att rivas.

Huset bredvid är kontoret mer angeläget om att skydda.

– Det är verkligen en slags pärla, som vi kommer att vara jätterädda om. Vi vill skydda det i planen med en Q-bestämmelse. Då slår man fast det kulturhistoriska värdet så att man inte får riva eller förvanska huset.

Det gula huset mittemot restaurang PA & Co i Riddargatsbacken byggdes 1871 och känns nog också igen av många. Det var från början lärarinneseminarium och här utbildade sig författaren Selma Lagerlöf.

Även KTH:s arkitekter, Berghs reklamelever och Beckmans designstudenter fick undervisning här innan huset togs över av judiska Hillelskolan 1991.

Byggnaden ägs av Stiftelsen Judaica, liksom det på Nybrogatan 19 där den judiska Hillelskolan ligger. Stadsbyggnadsnämnden föreslår att Hillelskolan får flytta till det gamla lärarinneseminariet.

Huset där skolan ligger nu byggs om och fylls med 40 lägenheter och kontor. Och den lilla gränden mot Nybrogatan ska göras i ordning och bli mer publik, till exempel för kaféverksamhet.