Noll ansökningar till nattis: ”Behovet finns”

Haningeföräldrar har möjligheten att lämna in barn på nattis, men ingen har tagit den.
Haningeföräldrar har möjligheten att lämna in barn på nattis, men ingen har tagit den.
Nästa vecka öppnar nattis dit Haningeföräldrar med obekväma arbetstider kan lämna in sina barn. Hittills är antalet ansökningar uppe i noll.

Från och med nästa vecka kan Haningeföräldrar som arbetar kvällar och helger lämna in sina upp till tio år gamla barn på nattis, eller omsorg på obekväm arbetstid som kommunen kallar det. Men ännu har inga ansökningar kommit in.

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Innan jul var det flera som var intresserade, men nu är det stiltje. Vi ska ut och göra mer reklam, sätta upp affischer i affärer och centrum där vi vet att folk jobbar kvällspass, säger Gith Finnsson, chef på förskolan Aspen.

Kommunala förskolan Aspen erbjuder nattis till Haningeföräldrar i behov.

Kommunala förskolan Aspen har 17 platser och kommer ta hand om barn vardagar 18.00-06.30. Barnen lämnas in på kvällen, och de som behöver får sova kvar i sovsalen. På kvällarna kommer det bjudas på lite mat, läsas sagor och hållas läxläsning.

– Tanken är att det ska vara lite hemlikt, säger Gith Finnsson.

Beslutet togs efter att kommunen sett det här behovet, men det har inte kommit in några ansökningar?

– Nej men jag tror faktiskt att behovet finns. Folk måste bara få lite nys om det först. Flera föräldrar har hört av sig och vill börja till hösten.