Ansökte om bygglov – fick nej efter två år

Edin Bajric fick vänta ett år och nio månader på beslut om bygglov. Under tiden har byggmaterialet han köpt blivit förstört. ”Jag har världens bästa grannar som stått ut med att det ser ut så här”, säger han.
Edin Bajric fick vänta ett år och nio månader på beslut om bygglov. Under tiden har byggmaterialet han köpt blivit förstört. ”Jag har världens bästa grannar som stått ut med att det ser ut så här”, säger han.
Först blev Edin Bajrics ansökan om bygglov liggande i tio månader. Sedan i fem månader till.

– Det kan ingen tycka är rimligt, säger JO som nu kritiserar bygglovshanteringen för andra gången i år.

Intill Edin Bajrics hus i Alby ligger mängder med byggvaror. Material han köpte in för flera år sedan när han fortfarande trodde att hans bygglov hade beviljats. Nu är mycket förstört.

– Jag har förlorat hundratusentals kronor, men det är inte pengarna som är värst, det är känslan av att nonchaleras, att inte få några svar, säger Edin Bajric.

I april 2011 ansökte han om bygglov för att bygga om altanen på sitt radhus. Drygt en månad senare fick han besked om att hans ansökan var komplett – besked skulle komma inom tio veckor.

Tio veckor gick. Och sedan tio veckor till. Edin Bajric skickade vid flera tillfällen brev till samhällsbyggnadsförvaltningen för att höra varför inget hände. Han fick aldrig några svar.

I februari 2012 tog förvaltningen tag i ärendet och bad då Edin att komplettera med bättre ritningar. Sedan blev det tyst igen. Efter fem månader tröttnade han och anmälde fallet till JO.

– Jag kände mig utsatt för maktmissbruk, säger han.

Den 29 januari i år kom beslutet – avslag. JO kritiserar nu kommunen för den långsamma hanteringen.

– De började jobba tio månader efter att ansökan kom in och hade dessutom uppehåll i fem månader. Det kan ingen tycka är rimligt, säger JO Lars Lindström.

Och Edin Bajric är inte ensam. I februari kritiserade JO ett annat ärende i Botkyrka som glömdes bort i 15 månader.

– Det är viktigt för den som ska bygga att få det här beskedet och det är mycket pengar i att bygga hus, så det drabbar ju plånboken, säger Lars Lindström.

Botkyrka kommun beklagar att Edin Bajrics fick det felaktiga beskedet att hans ansökan var komplett. Man beklagar också att man inte svarade på hans brev, något som också får stark kritik från JO. Varför ärenden har blivit liggande finns det ingen bra förklaring på, säger samhällsbyggnadschef Magnus Andersson.

– Vi har inget bra försvar. Självklart ska vi ha sådana rutiner, både övergripande och på individnivå, att akter inte blir liggande.

Hur vanligt är det?

– Jag ska inte säga att det är vanligt, men här har det hänt två gånger och det är två gånger för mycket.

Bygglovshanteringen sågas också av företagare. I en mätning av företagsklimatet gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL, fick Botkyrka förra året fjärde lägst betyg i landet i kategorin ”Bygglov”. Ett kraftigt ras från året innan.

Enligt Magnus Andersson jobbar man nu efter en handlingsplan för att förbättra arbetet. Där ingår bland annat rekrytering och kompetensutveckling.

– Förhoppningsvis ska det ge resultat, säger han.

Edin Bajric har nu överklagat kommunens avslag till länsstyrelsen. Trots avslaget är han nöjd med JO:s kritik.

– Jag är jättetacksam. Det är skönt att se att man inte kan bli utsatt för vad som helst.

Fakta

De flesta får beslut inom rimlig tid

2011 kom en ny lag som säger att man ska få besked om bygglov inom tio veckor efter att ansökan är komplett. I komplicerade fall har kommunen tio veckor till på sig.

2012 avgjordes 540 bygglovs­ärenden i Botkyrka.

I 80 procent av 2012 års ärenden fattades beslut inom tio veckor, en siffra som JO tycker låter ”ganska så bra”.