Moské ansökte om övervakning före mordbrand

Imam Ali islamic center, shia-moskén i järfälla
Saneringen av moskén är klar – men ännu har det som förstörts inte återuppbyggts.
När Imam Ali-moskén i slutet av april utsattes för ett brandattentat, hade församlingen bara månaderna innan fått avslag på sin förfrågan om sätta upp övervakningskameror. Nu har kammarrätten återvisat målet till länsstyrelsen, som ska pröva frågan igen.

Det var i slutet av april som en okänd gärningsperson anlade en brand vid Imam Ali islamic center, Shia-moskén i Viksjö. Trots flera månaders utredning har polisen, i brist på tydliga spår, inte kunnat gripa någon för brottet.

Shiamoskén hade redan året innan ansökt om att få sätta upp övervakningskameror, på grund av den hotbild som finns mot muslimer i allmänhet, och shiamuslimer i synnerhet. Länsstyrelsen sa då nej, med hänvisning till den personliga integriteten.

”Klart att det känns jobbigt”

Församlingen valde då att överklaga beslutet – men fick i februari i år veta av förvaltningsrätten att det skulle stå fast. Bara veckor senare utsattes moskén för ett brandattentat.

– Det är klart att det känns jobbigt, men samtidigt har vi förståelse för att länsstyrelsen har regler och bestämmelser att rätta sig efter, säger Akil Zahiri, församlingens talesperson.

När församlingen för andra gången i ordningen överklagade beslutet, denna gång till kammarrätten, låter det annorlunda. Kammarrättens uppgift är normalt att undersöka om länsstyrelsen tagit rätt beslut från början, med den information som fanns då.

Kammarrätten upphäver besluten

Men i ett beslut som meddelades för ett par veckor sedan väljer kammarrätten att upphäva både förvaltningsrättens och länsstyrelsens beslut, för att låta frågan prövas igen. Detta just med hänvisning till mordbranden i april, som ger extra tyngd till församlingens påstående om att den är brottsutsatt.

Enligt Akil Zahiri, församlingens talesperson, är chanserna nu goda att moskén får möjlighet att sätta upp kameror.

– Med hänsyn till den senaste domen och de händelser som skett ser vi positivt på möjligheterna att få tillstånd beviljat av länsstyrelsen. Vi är redo att svara på deras frågor om de har några, och har också pratat med polisen om den här problematiken, säger Akil Zahiri.

Saneringen av moskén efter branden är nu klar, men ännu har församlingen inte kommit överens med någon entreprenör om återuppbyggnaden av de delar av byggnaden som förstördes vid branden i våras.