ANNONS

”Anställ 200 kommunala trygghetsvakter”

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L)
Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L)
Stockholms stad bör anställa 200 kommunala trygghetsvakter. Det anser Liberalerna.
– När polisen fallerar måste kommunen sätta in resurser, säger Lotta Edholm (L).
ANNONS

Ett antal centrum runt om i Stockholm har stora problem med mer eller mindre öppen knarkhandel och ungdomsgäng som beter sig hotfullt. Stölder, skadegörelse och rån hör också till problembilden.

Nu reagerar Liberalerna, med en motion som läggs fram vid fullmäktigemötet på måndag. Där kräver man att 200 kommunala trygghetsvakter med en ordningsvakts befogenhet utbildas. De ska fördelas mellan centrumen utifrån brottslighet och rapporterad otrygghet bland invånarna.

– Att upprätthålla trygghet är egentligen en polisiär fråga. Men i Stockholm finns för få poliser i yttre tjänst. Då måste staden gå in och hjälpa till, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm, och tillägger:

– Jag tror att diskussionen om att införa kommunala trygghetsvakter pågår inom alla partier, med tanke på att gängkriminaliteten ökar samtidigt som poliserna är för få.

I motionen framhålls vikten av att öka antalet poliser, men att det tar tid innan de utbildats och kommit på plats. De kommunala trygghetsvakterna är tänkta att vara en lösning tills det skett.

Försök pågår redan. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beslöt i februari att genomföra tremånaders försök med särskilda trygghetsvakter, med ordningsvakts befogenhet. Ett lovvärt initiativ, anser Lotta Edholm.

– Människor i utsatta centrum har samma rätt till trygghet som alla andra, och i vissa områden krävs mer resurser för att de ska få det, säger hon.

I Vårberg centrum har ordningsvakter berättat att det är svårt för dem att upprätthålla ordningen, att de är rädda på jobbet och att de önskar att polisen var där oftare. Hjälper det då med kommunala trygghetsvakter?

– Självklart måste de vara flera på plats, de ska inte arbeta ensamma. De ska inte behöva backa undan för buset, säger Lotta Edholm.

ANNONS

Samtidig framhåller motionen att trygghetsvakterna inte ska bekämpa grövre brottslighet utan vara ”en trygghetsskapande kraft i vardagen”.

Tanken är att kommunstyrelsen ska ansvara för finansiering och fördelning av vakterna. Men Liberalerna tycker också att man bör kräva statliga pengar, eftersom ansvaret för att upprätthålla ordningen ligger på polisen och därmed staten.

– Men om regeringen säger nej tycker jag att Stockholms stad ska genomföra satsningen ändå, säger Lotta Edholm.

Läs även om Icahandlaren i Sätra centrum, skrivit till lokalpolitikerna: