Välj ditt område
Arkivbild.
Arkivbild.

L vill anställa kommunala ordningsvakter

Nyheter Kommunens kostnader för väktare har ökat. Men Liberalerna är beredda att lägga ännu mer pengar. De tycker att kommunen ska anställa egna ordningsvakter.

– Vi har försökt komma med konkreta förslag på hur man kan komma tillrätta med otryggheten. I samband med det motionerade vi om att man skulle anställa kommunala ordningsvakter, säger Liberalernas ordförande Hans Åberg.

Hans Åberg (L)

Liberalerna har liksom många andra partier i Upplands-Bro trygghetsfrågan på sin agenda. Ett av partiets förslag för att öka trygghet och säkerhet är att kommunen ska anställa sex ordningsvakter med uppgiften att patrullera i tätorterna.

– Folk måste kunna lita på att samhället gör att man kan leva i trygghet. När man får den här typen av oro måste man kunna möta den på något vis, säger Hans Åberg.

Liberalerna i Upplands-Bro menar att det finns för få poliser i yttre tjänst och att man därför borde täcka upp med kommunala ordningsvakter. Men de har inte räknat på vad det skulle kosta.

– Vi måste ha råd, det är en investering för att göra Upplands-Bro bättre, säger Hans Åberg.

Är det kommunens uppgift att ha patrullerande personal?

– Principiellt är det helt förkastligt. Men å andra sidan – vad ska man göra när det är en skenande situation, säger Hans Åberg.Som Mitt i tidigare har berättat kommer snart sju områdespoliser arbeta med trygghet och synlighet i Upplands-Bro och Järfälla. Men Liberalerna tycker inte att det är tillräckligt. De vill se minst 13 poliser i yttre tjänst i Upplands-Bro kommun.

På riksplanet har Liberalerna i sitt budgetförslag visat att man vill lägga pengar på att rusta upp polisen och ge kommunerna bidrag till ordningsvakter. Liberalerna i Upplands-Bro vill förekomma moderpartiet.

Martin Normark (L), gruppledare i Upplands-Bro, utvecklar resonemanget.

– Vi ser det här som en trestegsraket. I det korta perspektivet tar man en del kommunala pengar och på lite längre sikt statsbidrag. Och på ännu längre sikt har man rustat upp polisen, säger han. 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Reportage

Vargen tog hennes bästa vän

Trafik

Efter fyra dödsolyckor – nu breddas sträckan

Tjejer på spinning, träningscykling på gym
Insändare

”Sluta kommentera min kropp”

Sport

Sportsvepet: Bullerbråk, rally och glädjerus

Nyheter

35 000 löpare intar Södermalm i helgen

Stockholm fotomaraton, Tove Voss och Emil Gyllenberg
Nöje

24 bilder på 24 timmar – dags för fotomaraton