ANNONS

L vill anställa kommunala ordningsvakter

3223495-ordningsvakt
Arkivbild.
Kommunens kostnader för väktare har ökat. Men Liberalerna är beredda att lägga ännu mer pengar. De tycker att kommunen ska anställa egna ordningsvakter.
ANNONS

– Vi har försökt komma med konkreta förslag på hur man kan komma tillrätta med otryggheten. I samband med det motionerade vi om att man skulle anställa kommunala ordningsvakter, säger Liberalernas ordförande Hans Åberg.

Hans Åberg (L)

Liberalerna har liksom många andra partier i Upplands-Bro trygghetsfrågan på sin agenda. Ett av partiets förslag för att öka trygghet och säkerhet är att kommunen ska anställa sex ordningsvakter med uppgiften att patrullera i tätorterna.

– Folk måste kunna lita på att samhället gör att man kan leva i trygghet. När man får den här typen av oro måste man kunna möta den på något vis, säger Hans Åberg.

Liberalerna i Upplands-Bro menar att det finns för få poliser i yttre tjänst och att man därför borde täcka upp med kommunala ordningsvakter. Men de har inte räknat på vad det skulle kosta.

– Vi måste ha råd, det är en investering för att göra Upplands-Bro bättre, säger Hans Åberg.

Är det kommunens uppgift att ha patrullerande personal?

ANNONS

– Principiellt är det helt förkastligt. Men å andra sidan – vad ska man göra när det är en skenande situation, säger Hans Åberg.Som Mitt i tidigare har berättat kommer snart sju områdespoliser arbeta med trygghet och synlighet i Upplands-Bro och Järfälla. Men Liberalerna tycker inte att det är tillräckligt. De vill se minst 13 poliser i yttre tjänst i Upplands-Bro kommun.

På riksplanet har Liberalerna i sitt budgetförslag visat att man vill lägga pengar på att rusta upp polisen och ge kommunerna bidrag till ordningsvakter. Liberalerna i Upplands-Bro vill förekomma moderpartiet.

Martin Normark (L), gruppledare i Upplands-Bro, utvecklar resonemanget.

– Vi ser det här som en trestegsraket. I det korta perspektivet tar man en del kommunala pengar och på lite längre sikt statsbidrag. Och på ännu längre sikt har man rustat upp polisen, säger han.